Защо е важно да обичаме себе си?


Защо е важно да обичаме себе си?

Тази тема буди много размисли и противоречия. Ще си кажете – не е ли егоистично да изпитваш любов към самия себе си? Любовта трябва да е за близките ни, приятели и семейството. Това съвсем не е така. Да обичаш себе си е първата и може би най-важната стъпка към мира и спокойствието в живота ни.

Защо е важно?

Защото не можете да дарите околните с безусловна любов, ако не обичате себе си. Може да изпитвате любов към другите, но може да не сте в състояние да я изразите свободно. Ако първо не обичате себе си, няма как да разтворите душата си за отсрещната любов. Трябва да сте готови да я приемете. Обмяната на любов в една връзка изисква конкретна любов към себе си.

Любовта има много аспекти и може да ни връхлети като буря във всеки един момент от живота ни. Преди любовта, обаче, трябва да се научим да приемаме себе си. Много пъти сме били свидетели на хора, които нямат късмет в живота си, постоянно намират негативизма и определено не ценят това, което имат. В отговор, разбира се, вселената им изпраща абсолютно същите негативни емоции, които самите те сформират и излъчват. Това е така, защото не са приели личността си, пропуснали са процеса на опознаване и за в постоянно отрицание със себе си.

Защо се оказва толкова трудна задача да обичаме себе си? Ако трябва да сме точни, отговорът на този въпрос се крие в обществото. Защо в обществото? За огромно съжаление сме родени и живеем в свят, който не ни е научил да се обичаме. Ще се почувстваме истински щастливи и изпълнени с невероятна енергия, когато усвоим напълно процеса на обич към себе си.

Взирайки се в огледалото, ние, хората, имаме вредния навик да се самокритикуваме за минали събития, да си припомняме негативни преживявания, които са довели до последици и да се самообвиняваме за редица неуспехи. Именно това ни спира да обикнем себе си. Колкото по-малко обичаме и разбираме себе си, толкова по-разстроени и нещастни ще сме в живота си.

Любовта към себе си е трудна и тежка борба.

Трябва да се научим да приемаме болката, да пуснем спомена за негативните емоции и да си дадем шанс!

Задържането на подобни емоции имат разрушително действие върху нас и не водят до нищо добро. Следващ много важен въпрос, който трябва да си зададем е дали ще съумеем да преглътнем всичко това, да отворим сърцето си и наистина да започнем да обичаме себе си? Ако трябва да избираме от палитрата на чувствата и емоциите, винаги трябва да изберем любовта. Да се ​​научиш да обичаш себе си е възвишена сила и води до по-добра грижа за самите нас.

Ето един простичък пример, от който можем да започнем. Научете се да казвате „не“! Казвайте го, когато нямате енергия, сили или желание за дадена дейност. И, не, не се чувствайте виновни за това! Ценете себе си, времето си, приоритетите си. Това е правилният път.

Днес е денят, в който бихте могли да започнете да се обичате напълно, без никакви ограничения и страхове. Избирайки себе си и любовта към себе си бързо ще осъзнаете, че това е най-мощният инструмент, които бихте могли да притежавате.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *