Софийската филхармония представя Менделсон с гост-солисти


Софийската филхармония представя Менделсон с гост-солисти

Известният русенски пианист Евгени Божанов и още двама музиканти ще бъдат гост-солисти на Софийската филхармония.

В програмата ще бъдат включени Концерт за цигулка, пиано и струнен оркестър в ре минор и Концерт за цигулка и оркестър в ми минор, оп.64 от Феликс Менделсон-Бартолди под диригентството на маестро Найден Тодоров.

Евгени Божанов прави своя дебют на 12 години с моцартов концерт в родния си град Русе, а на 17 години заминава да учи в Германия. Спечелването на няколко конкурса, сред които „Святослав Рихтер” в Москва, „Кралица Елизабет” в Брюксел и „Ван Клайбърн” в Тексас поставя началото на международната му кариера. В богатата му музикална биография влиза сътрудничеството му с Шведския радиооркестър в Стокхолм и симфоничния оркестър на Лахти.

Популярният цигулар Еманюел Чекнаворян печели признание с наградата за най-добро изпълнение на Концерта за цигулка от Ян Сибелиус и спечелва втора награда на Международния конкурс „Ян Сибелиус“ през 2015 г. Като солист е работил със Симфоничния оркестър на Виенското радио, Оркестъра на Тоскана, Симфоничния оркестър на Финландското радио, Бостънския Pops оркестър, Хелзинкската филхармония и Мюнхенския камерен оркестър.

Любопитен факт е, че той свири на цигулка на Антонио Страдивари (Кремона 1698), предоставена му от Beare’s International Violin Society Лондон.

Акико Суванаи е японска класическа цигуларка и носителка на различни награди от престижни конкурси като Международния конкурс „Паганини“ в Италия, Международния японски конкурс и Международния конкурс на кралица Елизабет в Белгия.

Датата на концерта е 23.06.2022 г., начало: 19:00 ч., Зала „България“ (https://sofiaphilharmonic.com/)

 

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари