Ботеви дни – 2022


Ботеви дни - 2022

Тази година се отбелязва 146-та годишнина от подвига на Ботев и неговите четници, която се чества под патронажа на президента на България Румен Радев. Всяка година Ботевите дни се провеждат във Враца и Козлодуй.

На 27 май Ботевите дни бяха официално открити със старта на 74-ия Национален туристически поход за Козлодуй „По стъпките на Ботевата чета“, а на 2 юни се ще се състои всенародно поклонение на връх Околчица.

Кметът на Враца Калин Каменов се обърна със следните думи към участниците в похода: „Бъдете горди наследници на нашите предци и не забравяйте, че благодарение на саможертвата им днес ние сме свободни“.

В тазгодишния поход участват над 1300 поклонници от цялата страна.

Много събития и богата културна, туристическа и музикална програма са предвидили организаторите на Ботевите дни. Сред участниците в програмата са имената на групите Д2, „Мери бойс бенд“, Васил Петров и Симфониета Враца. Ще има фолклорни концерти на ансамбъл Вратица и танцов ансамбъл Мездра.

На 30 май ще се проведе среща-разговор с режисьора Максим Генчев и екипа на филма „Ботев“.

Заместник-кмета на Община Враца сподели, че около 2500 деца ще вземат участие във велопохода „По стъпките на Ботев“, който ще започне на 2 юни.

След тържествената церемония в Регионалния исторически музей бе открита пътуващата изложба „Христо Ботев – живот и дело“ на националния музей на поета-революционер в Калофер, която представя моменти от живота на поета-революционер.

Кулминационен момент в честванията е вечерта на 1-ви юни, когато се сътои тържественият митинг-заря на площад „Христо Ботев“.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари