7 юни 2022

Aleks

Обсерватория “Рожен” организира ден на отворените врати


Обсерватория "Рожен" организира ден на отворените врати

На 12-ти юни, от 10:00 до 16:00 часа ще се състои Ден на отворените врати в Националната астрономическа обсерватория “Рожен” (НАО) към Института по астрономия на Българската академия на науките (БАН).

Традицията повелява посетителите на най-големия астрономически комплекс в Югоизточна Европа да разглеждат безплатно съоръженията в обсерваторията, сред които е известният двуметров телескоп.

Ще има възможност и да се види площадката на бъдещия 1,5-метров телескоп, чието официално откриване е насрочено за края на това лято. През май месец той успешно премина тестването в Австрия. С помощта на този нов телескоп ще може да се наблюдават бързо променливи обекти. Ще може да се участва в международни кампании за проследяване на малки тела от Слънчевата система, на променливи звезди и квазари.

Изградена е наблюдателната кула с купол, с диаметър 8 метра и с височина 6 метра, в която ще се помещава изцяло роботизираният, дистанционно управляем телескоп. Изграждането му се финансира по Националната пътна карта за научна инфраструктура 2020-2027 г., координирана от Министерството на образованието и науката.

Денят на отворените врати ще ви срещне с дежурния екип астрономи, които ще разкажат за научните проекти, по които се работи в момента в НАО “Рожен”, както и за бъдещите планове на обсерваторията.

 

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари