„София хартиен арт фест“ 2022 продължава до 30 ноември


„София хартиен арт фест“ 2022 продължава до 30 ноември

От 3 май до 30 ноември в София ще бъде представено най-доброто в областта на хартиеното изкуство.

„София хартиен арт фест“ (СХАФ) е част от Календара на културните събития на Столична община.

Организатор на тазгодишното издание на арт феста е фондация „Аматерас“.

Мотото на фестивала е „Нови хоризонти“.

Изданието включва както реално, така и виртуално съдържание: изложби в реален и виртуален формат, онлайн срещи, лекции, дискусии, уъркшопи, представяне на книга, прожекция на документален филм и пътуващи експозиции.

Особен интерес предизвика изложбата Арт книга (Art book), която е нестандартен формат в хартиентото изкуство и надхвърля представата ни за обикновена книга като се свързва с други изкуства като типография, калиграфия и използване на елементи от стари книги.

Даниела Тодорова, която е куратор на „София Хартиен арт фест“ и  член на фондация „Аматерас“ сподели: „Тоест книгите, които ще представим са доста и най-разнообразни. Някои от тях имат текстове, имат авторски истории вътре, пътувания, в това число автобиографи, а други просто са едно красиво нещо, един хубав обект, в който по-скоро ти наподобява на книга, само че не си напълно сигурен, само че ти споделя история с картини“.

Интересен акцент тази година беше самостоятелната изложбата на Естер Борнемиза „Градски отношения“ (City Relations), открита на 8 юни от 18:00 ч. в Национален дворц на културата – НДК. Тя се осъществи с подкрепата на Институт Лист София / Liszt Intézet Szófia и Посолство на Унгария в България.

До 30 юни посетителите могат да разгледат изложбата Японски шепот“ – част от бианалето за хартиено изкуство в шоурума на Мазда на бул. Арсеналски до Park Center (бивш CCS).

София хартиен арт фест (Sofia Paper Art Fest) е международен и ежегоден фестивал, представящ най-новото от съвременното развитие на хартиеното изкуство.

Той е единствено по рода си в България и няма други подобни издания по света.

Фестивалът включва следните раздели:

  • Аматерас – ежегодна изложба
  • Биенале за хартиено изкуство
  • Гостуващи изложби
  • Хартиена арт академия
  • Театър и кино
  • Изкуство в градската среда
  • Зелена архитектура
  • Други събития

София хартиен арт фест е член на Българската фестивална асоциация и Международната асоциация на артистите, занимаващи се с хартиено изкуство (IAPMA).

Информация за предстоящи събития може да откриете на фейсбук страницата на СХАФ.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *