12 юни 2022

Aleks

Утре откриват “Пловдив чете” и “Алея на книгата”


Утре откриват "Пловдив чете" и "Алея на книгата"

Утре, на 13-ти юни в 20:00 часа ще се открие юбилейното 20-то издание на “Пловдив чете”. Най-мащабният литературен фестивал в България ще се проведе в Античен театър Пловдив.

Ще бъдат връчени наградите “Орфеев венец” за изключителен принос в съвременната българска поезия, както и “Златна четка” за най-добро художествено оформление на книга.

От 17.00 ч. в къща музей “Христо Г. Данов” ще бъдат връчени едноименните литературни награди. Церемонията се организира от Министерството на културата и община Пловдив.

По време на фестивала ще има възможност за литературни срещи с писатели (някои чуждестранни), преводачи, четения, премиери на книги, дискусии, изложби, концерти.

На площад “Централен” ще има 44 участници в “Алея на книгата”, които ще продават книги с отстъпка. Организатор е асоциация “Българска книга”.

Ще бъде отворен също Литературният кът на открито, където ще участват авторите Никола Райков, Петя Александрова, Петя Кокудева, Зорница Христова, Лилия Русанова, Бистра Божикова. На събитията в Пловдив ще има още много автори, които ще направят премиери на своите книги.

За любителите на игрите също има добра новина – ще има трето издание на Аниме и гейминг фестивал 2022. Фестивалът ще продължи два дена – на 18-ти и 19-ти юни на площад “Централен”, пред Партийния дом и Военния клуб. Първият ден ще бъде от 17.00 до 20.00 часа, а вторият –  от 10.00 до 19.00 ч.

На фестивала гостуват също три изложби. На площад “Централен” е “Лицата на Литературен вестник”, а в Народна библиотека “Иван Вазов” – “Книга и шрифт. Традиция и съвременност”. Носителят на “Златна четка” от 2021 г. Капка Кънева представя изложба в галерия “Лабиринт” – “Лабиринт на сенките”.

Входът за всички културни събития е свободен.

За повече информация кликнете тук.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари