24 окт. 2023

Мария Спасова

Факторът Емери


унаи емери

Унай Емери е поредният треньор, преминал през месомелачката на ПСЖ. Испанецът натрупа опит и се доказа в предишните си отбори, сред които Алмерия, Валенсия, Севиля и Виляреал. Именно с последните два тима той стигна до европейските триумфи. Емери спечели на три пъти Лига Европа със Севиля, превръщайки клуба в един от най-успешните испански отбори през този век.

Но престоят му в ПСЖ определено не може да се нарече особено плодотворен. С парижани той стигна да титлата, Купата на лигата и Купата на Франция, но европейската слава си остана мираж за французите. Последва и кратък престой в Арсенал, където нещата също не потръгнаха сполучливо за Емери.

Но през настоящия сезон испанецът се доказва в отбор, който няма възможностите на ПСЖ или на лондонските грандове. За пореден път Емери превърна своя Астън Вила в претендент за участие в евротурнирите. При това амбициите на бирмингамци са да се намесят по-сериозно в борбата за място в призовата 6-ица на Висшата лига.

Сезонът започна по най-добрия начин за „виланите“, които са само на победа от лидерите във временното подреждане. Впрочем Вила има на сметката си само 2 поражения от старта на кампанията в лигата. Междувременно бирмингамци започнаха отлично и европохода си. Бирмингамци намериха място в третата по сила континентална надпревара, където участват в груповата фаза.

За Емери и неговите възпитаници предстоят най-трудните битки от сезона в английското първенство. Вила впечатлява с резултатността си в лигата, но и прекалено лесно допуска попадения във вратата си.

Впрочем по брой реализирани голове бирмингамци изпреварват до момента и бившия клуб на Емери – Арсенал. Но що се отнася до статистиката от инкасираните попадения в първенството този сезон, тимът е един от най-слабите в първата половина на таблицата.

Въпреки някои неубедителни резултати през настоящата кампания, не може да се отрече, че испанският мениджър се справя далеч по-добре с отбори, в които има цялата власт, като самият той е основен фактор при взимането на решения за трансферната политика. В предишните му клубове ПСЖ и Арсенал това далеч не бе така. Двата гранда притежават почти неограничени финансови ресурси, но там условията бяха доста по-различни, както и поставените цели за сезона.

Ако искате да заложите на Астън Вила и бъдещите успехи на тима, не се колебайте да се възползвате от предложенията на един от най-новите букмейкъри у нас. Можете да го направите, след като завършите своята Евърбет регистрация. С вече направения си профил имате възможност да залагате на най-горещите футболни дербита, както и да опитате късмета си на качествените онлайн казино игри.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари