4 апр. 2023

Мария Спасова

Ще триумфира ли най-после Пеп или отново ще се препъне в Шампионската лига?


Пеп Гуардиола

Гуардиола безспорно е едно от най-големите имена в треньорската професия през този век, като името му се превърна в нарицателно за комбинативен и резултатен футбол. Но откакто напусна Барселона, Пеп така и не може да стъпи на европейския връх. Каталунският специалист не успя да изведе Байерн до трофей до Шампионската лига, а вече седма година не съумява да вдигне отново “ушатата” куп, въпреки че разполага с огромен финансов потенциал в Манчестър Сити, както и с някои от най-силните футболисти в света.

Дали това най-после ще бъде сезонът на Гуардиола? Актуалните коефициенти на Инбет за Шампионска лига сочат, че “гражданите” са смятани за най-сериозен претендент за трофея, но подобни прогнози са давани и в предишни години, но не са се сбъдвали. А сега Пеп трябва да се изправи срещу бившия си отбор, както и срещу този свой колега, който ги удари през ръцете тогава, когато вече докосваше купата.

Това се случи през 2021-ва – тогава за първи и единствен път Манчестър Сити проби до финала в Шампионската лига и изглеждаше, че този път няма какво да спре “гражданите” по пътя към трона. Оказа се обаче, че има – това се оказа друг английски тим в лицето на Челси. А мениджър на “сините” от Лондон тогава беше Томас Тухел. Германецът донесе втора “ушата” купа във витрината на клуба от британската столица, а от няколко седмици застана начело на Байерн. Представянето на баварците в осминафиналите срещу ПСЖ показа, че баварците заслужено са сред фаворитите на Inbet за достигане до финала и дори за спечелване на трофея, с който триумфираха съвсем неотдавна – през 2020 г. Манталитетът на победители в европейските мачове също е на страната на германския гранд и нищо чудно пътят на Гуардиола да бъде спрян именно от бившия му тим.

Това ли е финалът преди финала?

Твърде е пресилено да се твърди подобно нещо. Докато Реал Мадрид е част от турнира, никой не може да си позволи да отписва Кралския клуб. Срещу “Лос Бланкос” се изправя Челси, който се намира в проблематично състояние, но след треньорската рокада може да промени траекторията на сезона. Победителят от този сблъсък ще се изправи срещу този, който оцелее от битката между Байерн и Манчестър Сити. От този поток може наистина да се оформи фаворитът за финала.

А в другата част на схемата има три италиански отбора. Наполи изглеждаше фаворит в четвъртфинала срещу Милан, но нещата не са вече толкова сигурни, след като “росонерите” разгромиха с 4:0 почти сигурния нов шампион на Италия на собствения му стадион. Третият тим от “калчото” – Интер, се противопоставя на Бенфика, като се смята, че е по-вероятно да влезе в четворката, но и това е под въпрос. Всичко е възможно оттук-насетне в Шампионската лига, а откакто Inbet.com се утвърди в България, възможностите пред любителите на прогнозите у нас се увеличиха още повече. Сега е времето за майсторските предвиждания – ще дойде ли най-после мигът на Гуардиола след триумфалната му “тики-така” в Барса от преди повече от десетилетие или славата отново ще бъде отредена другиму.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари