28 юли 2023

Мария Спасова

Везенков е лицето на мечтата. А реалността за българския баскетбол е съвсем различна


Александър Везенков

Александър Везенков официално стана вторият българин, който се присъединява към отбор от НБА.

Сакраменто Кингс обяви привличането на най-полезния баскетболист за изминалия сезон в Евролигата, към когото има сериозни очаквания и в САЩ.

И докато в Америка вече специалистите обсъждат какво може да направи Саша в лигата, националният отбор без Везенков претърпя загуба от треторазряден съперник като Норвегия. Мачът е част от кампанията за класиране на Евробаскет 2025. Но това дори не са същинските квалификации, а… поправителен изпит на предварителните квалификации.

Това поражение, разбира се, не е фатално, а и няколко дни по-късно националите си свършиха работата, като победиха Австрия. Но за да намерят място в същинската фаза на пресявките за шампионата на Стария континент, баскетболистите ни (без Везенков) трябва да спечелят оставащите два мача от този кръг – отново срещу Норвегия и Австрия. А от 7Sport напомнят, че успехът срещу скандинавците трябва да бъде с разлика, по-голяма от 6 точки. Само първият в тази група от 3 отбора продължава напред.

А защо Везенков не играе за националния отбор?

Новото попълнение на Сакраменто беше на трибуните в залата в Ботевград за мача с Австрия. Доста преди този двубой обаче беше ясно, че той не влиза в плановете на Барчовски.

Но защо, след като в момента има пауза в клубния сезон? Какво пречеше MVP в Евролигата да помогне на България? Всъщност, не е толкова просто.

Първо, 205-сантиметровото крило пътува до САЩ, за да уточни детайли по своя трансфер в отбора от щата Калифорния, както и да се запознае с важните хора в клуба. През това време той нямаше как да води подготовка с останалите играчи в държавния ни тим.

Да, но той е №1 в Европа, можеше да се присъедини, без да тренира или пък да проведе едно-две занимания и готово. Срещат се такива разсъждения, но истината е, че точно в момента зависи от Сакраменто дали Саша може да играе за националния тим или не.

“Кралете” не искат да рискуват новото им попълнение да получи контузия в мач, който от тяхна гледна точка е на много по-ниско ниво от това в НБА.

А и в крайна сметка отсъствието на Везенков от състава на България не е прецедент. За петте му години с екипа на Олимпиакос той неведнъж беше възпрепятстван да играе за “лъвовете”, тъй като програмата на клубния му отбор в Евролигата беше в конфликт с календара на ФИБА. Така че няма нужда да се драматизира ситуацията.

Въпросът е толкова ли пада класата на националния отбор, когато Везенков няма възможност да се присъедини. От една страна България изглежда като тим с ниво, осезаемо по-ниско от средното за Европа.

Но от друга трябва да отбележим, че в последните успешни квалификации – тези за предишния континентален шампионат, беше спечелена квота за участие без помощта на Саша. Причините са ясни – клубният му тим Олимпиакос не го пускаше. А сега в НБА съвсем няма шанс най-добрият ни баскетболист да бъде на линия за мачове като тези с Австрия и Норвегия.

Но не трябва да се забравя и друг факт. За израстването на Везенков-младши до статута на една от големите звезди на европейския баскетбол българската система за спортна подготовка няма почти никаква или в най-добрия случай – минимална роля.

Александър е роден в Кипър, формиран е като играч в Гърция и само на здравите му корени в семейството дължим неотклонното му желание да защитава цветовете на нашата страна.

Иначе той е приеман като свой на територията на южната ни съседка и въпреки че сам казва, че никога не е получавал покана да играе за националния тим на елините, то едва ли тази мисъл е била чужда на ръководителите в Атина.

Но Везенков избра да остане верен на България и трябва да сме доволни от това. Дори и когато няма възможност да играе за националния тим, синът на Сашо Везенков повишава имиджа на страната. Страна, в която баскетболът вече изостава сериозно от водещите сили в Европа.

 

,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари