ЕС договори законовата рамка за изкуствения интелект


ЕС договори законовата рамка за изкуствения интелект

След седмици на преговори, страните от ЕС успяха да договарят законова рамка за използване на изкуствен интелект, включваща употреба на биометрия и регулации на големи езикови модели като ЧатГПТ.

Това е безпрецедентна регулация и ЕС е първата в света световна сила, която създава такава. Детайлите ще се изработват в следващите дни, така че още не сме наясно с окончателният вариант, но това е безспорна стъпка напред и огромен успех за ЕС, тъй като имаше опасност преговорите да останат за догодина след изборите.

„Европа се позиционира като пионер, разбирайки важността си като създател на глобални стандарти. Да, вярвам, че това е исторически ден.“ каза европейският комисар Тиери Бретон по време на пресконференция.

Новата регулация ще включва изисквания към езикови модели като ЧАтГПТ и ИИ с обща насоченост да се съобразяват с определени правила за прозрачност преди да бъдат допуснати на пазара. Включени са и прегледи на техническа документация, както и обзор на съдържанието, използвано за трениране на моделите.

Високорискови модели, които представляват опасност, ще бъдат оценявани по-обстойно, ще се изпращат доклади до ЕК относно инциденти, а ще има и правила, по които се осигурява киберсигурност и енергийна ефективност.

Правителствата ще могат да ползват биометрично наблюдение само на публични места и то в случаите на престъпления от определен характер, предотвратяване на престъпления и бъдещи заплахи като терористични атаки, както и претърсване на хора, заподозрени в сериозни престъпления.

Споразумението забранява използването на когнитивни поведенчески манипулации, сваляне на случайни снимки от трафик камери или от интернет и биометрично разпознаване на хора, разделящо ги в категории като раса, религия, сексуална ориентация или друго.

Потребителите ще имат право да пращат жалби и да получават обяснения, а нарушителите ще подлежат на глоби между 7.5 и 35 милиона евро.

Бизнес групата Дигитална Европа критикува регулацията като поредното бреме върху останалите наскоро приети регулации за бизнеса и смятат, че не трябва да се регулира технологията, а продуктите, създадени с нея.

Групи по защита на човешките права в дигиталния свят също са критични относно биометрията и смятат, че така се легализира използването на лицево разпознаване.

Регулацията ще влезе в сила следващата година, но се очаква да започне да се прилага след 2 години.

Правителства по цял свят се опитват да намерят баланс между ползата от технологията ИИ и рисковете. Новият закон на ЕС може да се превърне в основа, върху която други правителства да изградят своите закони, алтернатива на правилата в САЩ и Китай, където няма подобна рамка.

Източник: Reuters

, ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *