ЕС планира да облекчи правилата за ГМО


ЕС планира да облекчи правилата за ГМО

Европейски законодатели, част от Комисията по околната среда към ЕП подкрепиха предложение за облекчаване на правилата за отглеждане на генномодифицирани растения, създадени чрез т.нар. нови геноми техники (НГТ).

Проблемът с генномодифицираните растения разделя ЕС още от преди да е приета настоящата регулация през 2001 г. През лятото също бяха обсъждани варианти, а сега вече е прието конкретно предложение за облекчаване на правилата. Европейският парламент ще го гласува на следващата си сесия между 5 и 8 февруари.

Генномодифицираните растения ще облекчат земеделците, защото изискват по-малко пестициди и са по-устойчиви на екстремни климатични влияния. По-рано този месец, в отворено писмо, 37 нобелови лауреати и други изследователи и учени призоваха ЕС да подкрепи НГТ и да „отхвърли мрака на антинаучното всяване на страх“ касаещо отглеждането на такива култури.

Сегашното законодателство е достатъчна основа, за да не се превърне ЕС в свободна за ГМО зона, където да се продава всякаква продукция без да премине нужните тестове.

Промяната ще касае именно осигуряване на безопасност на отглеждането и продажбата на продукти, произведени от растения, създадени с НГТ.

Ще бъдат обособени две категории, с различни правила, като еквивалентни на традиционните насаждения ще могат да се изключват от регулацията за ГМО, а другите ще трябва да следват конкретни изисквания.

В органичното земеделие няма да се ползват модифицирани растения и ще се забрани патентоване на такива култури, за да се избегнат „законови казуси, увеличение на цената или зависимост на фермерите.“

Това е критично важно предложение за ЕС, смятат от Европейската комисия и новата регулация ще интегрира иновациите в сферата, а няма ги възпира.

Природозащитници от Грийнпийс смятат, че регулацията ще застраши правата на земеделците, защото не предоставя съществена зашита срещу „замърсяване“ на културите с ГМО.

Източник: AP News

,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари