21 фев. 2024

Теодора Илиева

Европа не може да защити парите си


Европа не може да защити парите си

Правилата на ЕС за даване на финансова помощ на страните-членки изискват в съответната страна да е подсигурено върховенство на закона и независимостта на институциите. Европа не успява да наложи тези правила, което е директна заплаха за демокрацията в блока, смятат одитори.

В последните години, ЕС засилва контрола върху тези правила, но както е видно от събитията в Полша и Унгария, които са обвинени, че подкопават свободата на медиите, съда, академичните групи и групите по човешките права, резултатите не са очакваните.

В доклад на Европейският одиторен съд ( ЕСА) се казва, че предприетите мерки от страна на Европейската комисия „не гарантират защитата на финансовите интереси на ЕС.“

„Има пробиви в бронята: върховенството на закона е основополагаща ценност на ЕС, която се цели в по-непропусклива система.“ каза Анеми Търтълбуум от ЕСА.

Според ЕСА, 134 милиарда евро, предвидени за Полша и още 22 милиарда за Унгария може и да не достигнат до тези страни, заради различни дисциплинарни процедури, касаещи върховенството на закона.

Това е съответно 19 % и 13 % от БВП на тези страни за 2022 г., но цифрите се свързват с потенциални фалшифицирани плащания.

Одиторите подчертават две основни направления, по които данъкоплатците рискуват парите им да се използват за подкопаване на демокрацията: политически сделки и поправяне на грешки в досегашната политика.

Свидетели сме и на двете в последните години във Варшава и Будапеща, а особено ярък е случаят, в който част от блокираните средства бяха предоставени на Унгария в замяна на подкрепа за помощта към Украйна.

Одиторите също предупредиха, че опазването на демокрацията не може да бъде „отмятане по списък“ на различни атрибути.

За подобно нещо предупреждават критици на Унгарския премиер Виктор Орбан, казвайки, че неговата политика отдавна включва просто изпълнение на изискванията за наблюдение и оценка на демокрацията в страната, но не и реални действия за борба с корупцията.

В случаят на Полша, с идването на власт на широка дясно-центристка коалиция през миналия декември се сложи край на подобни практики, които обаче могат да се проследят в предходните години на управление на националистите.

Новото полско правителство вече предприема мерки да промени това.

В Словакия обаче се случи обратното и новата власт, в лицето на считания за популист Робърт Фицо, започна действия, за които Брюксел смята, че са в духа на политиката на Обран. Засега няма блокирани фондове към Словакия.

 

Източник: France24

, ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари