Израел в Хага: това не е геноцид


Израел в Хага: това не е геноцид

Пред международния съд в Хага, Израел отхвърли обвиненията, отправени от страна на Южна Африка, че военната кампания в Газа е акт на геноцид като „сериозно объркани“.

Израелския юридически екип заяви, че страната се защитава и се бие срещу Хамас, не срещу цивилните палестинци и призова съда да отхвърли обвиненията.

„Това не е геноцид.“ каза един от юристите, Малкълм Шоу.

Според доклада на Южна Африка, израелските въздушни и наземни нападения над Газа са убили 24 хиляди души, по данни на местните власти, а целта е „унищожение на населението“ на Газа. Населението на Газа е 2.3 милиона души, повечето от които е трябвало да напуснат домовете си и това води до сериозна хуманитарна криза в района.

Войната започна след като Хамас нахлуха в Израел на 7 октомври, убиха 1200 цивилни граждани, част от които бяха на музикален фестивал и отвлякоха 240 души, някои от които още са заложници.

„Страданието на цивилните – и израелци, и палестинци е първо и основно резултат от стратегията на Хамас.“ каза израелският външен министър Тал Бекер.

„ Ако има актове на геноцид, те са извършени срещи Израел. Хамас цели геноцид срещу Израел“ добави той.

Представители на Хамас неведнъж завяват публично, че целта им  „пълно унищожение“ на Израел, а организацията е обявена за терористична от САЩ, ЕС, Великобритания и други страни.

Конвенцията срещу геноцида от 1948 г. е създадена заради Холокоста, когато над 6 милиона евреи са били убити и дефинира „геноцид“ като „действие, извършено с цел да унищожи изцяло или отчасти нация, етническа, расова или религиозна група.“

Според израелската защита, „не всеки конфликт е геноцид“ и  те правят всичко възможно, за да облекчат страданието на хората, включително и ги призовават да се евакуират.

Очаква се в следващият месец съдът да реши по отношение на искането на Южна Африка за спиране на военната кампания, но решението дали действията на израелската армия наистина са геноцид ще отнеме години.

Решенията на международния съд са окончателни и не могат да се обжалват, но няма механизъм, по който да бъдат наложени.

 

Източник: Reuters, AP News

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *