Как ще изглежда новият Европейски парламент


Как ще изглежда новият Европейски парламент

Милиони хора гласуваха за избор на 720 членове на Европейския парламент. Как ще изглежда той по предварителни резултати след края на последния изборен ден?

 

Увеличаването на представителите на екстремистките партии е факт, както се очакваше.

Джорджа Мелони спечели голяма победа, 28 % от вота Италия, а загубата на Еманюел Макрон във Франция доведе до решение за предсрочни парламентарни избори. Като цяло, се увеличиха представителите на по-радикалното дясно, а ЕНП, групата с най-много членове в парламента, остава лидер и печели 13 места повече от изборите през 2019 г.

Зелените и Либералите от Renew Europe загубиха най-много места в сравнение с 2019 г.

Така, ЕНП ще има 184 места, със 7 повече от 2019, Социалисти и демократи са с със 139, с един по-малко от 2019 г., Renew ще има 80 места, със 22 по-малко, а Зелените – 52 места, също с 22 по-малко. Консерватори и реформисти увеличиха местата си с 5 и ще имат 73-ма представители. 38 нови представители предстои да решат към коя група ще се присъединят и дали ще го направят.

Загубата на представители от страна на либералните формации може да доведе до по-трудно постигане на мнозинство за прокарване на различно политики, а загубата на подкрепа за либералите, водени от Макрон вероятно е причина за рискованото му решение да свика парламентарни избори.

Във Франция, партията на Льо Пен спечели 31 % от вота.

В Австрия, крайнодесните спечелиха 25, 7 %, в Германия Алтернатива  за Германия спечели 14 %, в сравнение с 11% през 2019 г., но християндемократите на канцлера Шолц водят с около 30 %.

В Испания и Нидерландия също се очертава увеличение на представителите на радикални и популистки партии.

Това бяха най-големите избори в историята на Европа, а последният парламент трябваше да навигира две сложни международни кризи – ковид пандемията и войната в Украйна.

Пред новият парламент стоят още по-сложни проблеми – съдбата на Зелената сделка, въпросът с мигрантите и сигурността на Европа пред все по-нарастващата заплаха на Русия и перспективата Тръмп да се завърне в Белия Дом. Преди това обаче, той трябва да гласува председателя на Европейската Комисия.

Никоя отделна група няма мнозинство, така че решенията се очаква да се вземат за  всяка конкретна политика. Най-големите групи досега винаги са били Европейската народна партия и Социалисти и демократи, но след 2019 г. те вече нямат общо мнозинство и трябва да търсят партньори при Либералите и Зелените. Сега това изглежда ще се промени.

Всяка от 27-те страни излъчва различен брой депутати, като те са пропорционално разпределени без да са определяни с точна формула и така малки страни като Кипър и Малта могат да имат повече от 1 представител.

Мандатът на парламента е 5 години, а за първи път той няма да включва Великобритания, която излъчваше 73-ма депутати преди да напусне ЕС през 2020.

Източник: Euronews

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *