13 дек. 2023

Теодора Илиева

Международно споразумение за намаляване на фосилните горива


Международно споразумение за намаляване на фосилните горива

Делегатите на Kонференцията по климата в Дубай завършиха срещата с историческа сделка – светът ще започне да намалява употребата на фосилни горива. За първи път, лидерите поемат такъв ангажимент, което е сигнал, че краят на петрола наближава.

Сделката е факт след двуседмично обсъждане, а разногласия все още има, макар според изследователи, изключването на фосилните горива да е единствената стратегия за задържане на глобалното затопляне и климатичните промени.

Президентът на конференцията Султан Ал Джабер я нарече „историческа“ и добави, че успехът ще дойде с имплементацията, не с подписването.

„Ние сме каквото вършим, не каквото говорим.“ каза той в края на конференцията.  „Трябва да предприемем необходимите стъпки, за да се превърне това споразумение в смилени действия.“

Някои делегати са развълнувани от сделката, която чакат от години.

„ За първи път светът се обединява около толкова ясен текст, касаещ нуждата да се отдалечим от фосилните горива. Това беше слонът в стаята.“ казва норвежкият министър на външните работи Еспен Барт Ейде.

Над сто държави настояваха за ясни изрази в текста, включващи постановката „прекратяване на употребата на петрол, газ и въглища“, но се наложи компромис, заради опозиция от страна на групата на държавите от ОПЕК. Според тях, може да се намалят емисиите, без да се прекратява употребата на конкретни горива.

Споровете доведоха до удължаване на конференцията с един ден и бяха най-вече около изразите в текста.

Държавите от ОПЕК контролират над 80 % от световния петрол и разчитат на него за приходи, а малките островни държави понасят най-голямата тежест на климатичните промени, причинени от горенето на фосилни горива, без самите да допринасят. Те бяха подкрепени от САЩ, Канада Норвегия и ЕС.

В сделката се казва „преход за отдалечаване от фосилните горива в енергийните системи…за да достигнем нулеви нетни емисии до 2050 г., в съответствие с научните данни.“

Също се включва и ангажимент за утрояване на енергията от възобновяемите източници  до 2030 г., ускоряване на процеса на спиране употребата на въглища и развитие на технологии за улавяне на въглероден диоксид, които биха помогнали на най-„мръсните“ индустрии да се включат в прехода.

След като сделката е факт, страните носят отговорност за изпълнението ѝ, чрез интеграция в националните политики, което не винаги е лесна задача.

В световен мащаб, петролът и петролните продукти се използват за производството на 80 % от енергията по света и според ОПЕК, би трябвало да се обърне внимание на намаляването на емисиите, а не на прекратяването на използването на фосилни горива, но засега улавянето на въглероден диоксид е скъпа и неефективна технология.

Източник: Reuters

, ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *