Минималните заплати в Европа


Минималните заплати в Европа

Според новата регулация на ЕС, приета в края на миналата година, минималните заплати в страните от ЕС, където има такива, трябва да достигнат 50 % от средната брутна работна заплата в страната или 60 % от медианната заплата.

Това би трябвало да помогне за постигане на нормален стандарт на живот, но в много страни хората с минимален доход достигат до 10 % от служителите.

В пет страни от ЕС няма минимална заплата. Това са Дания, Италия, Австрия, Финландия и Швеция.

Минималните заплати в останалите страни варират в широки граници – от 360 до над 2500 евро, като в 14 страни те са под 1000 Евро.

На челните места, с минимална компенсация над 2000 евро са Люксембург, Ирландия, Нидерландия и Германия, следвани от Франция и Испания.

Най-ниски минимални заплати в Европа са в Северна Македония, следвани от Албания, България, Черна гора и Сърбия.

България, страна-член на ЕС има по-ниска минимална заплата от Турция, Сърбия и Черна гора, които са кандидат-членове.

Делът на служителите, заети на минимална заплата в страните също варира. В България 14,1 % от служителите получават минимум компенсация за труда си. В Словения са 15.2 %, в Румъния – 13.3 %, в Полша – 12.1 % и във Франция – 11.6 %

Минималната заплата е определя трудно и трябва да се отчетат местните особености, затова според регулацията за основа се взима средната брутна работна заплата за страната както и медианната заплата. Това е средната стойност на съществуващата работната заплата – половината от служителите получават по-малко, а другата половина повече.

Поради увеличаването на инфлацията, реалните заплати намаляват, поради което се налага редовна корекция на стойността, за да се запази стандарта на живот на служителите.

 

Източник: Euronews

 

 

,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари