Париж иска да организира Олимпиадата с най-малко емисии


Париж иска да организира Олимпиадата с най-малко емисии

Организаторите на Олимпиадата , която ще се проведе през юли в Париж, решиха да преместят състезанията по сърф на другия край на света –в Таити и това предизвиква силни реакции и притеснения за морската екосистема там.

Според организаторите обаче, това е част от стратегията за намаляване на емисиите до възможния минимум. Овен по-добрите вълни в Таити, локацията е много далеч, а рифът, където ще се проведат състезанията не се вижда добре от брега. По тези причини, смятат организаторите, повечето хора няма да отидат там, а ще гледат тези състезания по телевизията и така ще намалят въглеродния отпечатък на игрите, тъй като летенето със самолет е сред най-големите източници на емисии.

„Всъщност сметнахме.“ казва Жоржина Гренон, директор по въпросите за околната среда за игрите в Париж. „Има по-малък ефект в Таити, в сравнение с локации около големи градове.“ казва тя.

Целта на организаторите е да сведат количеството емисии до 1.58 милиона метрични тона въглероден диоксид. При игрите в Токио през 2020 г. се отделят 1.96 метрични тона, през 2016 г. емисиите са 3.6 милиона тона, а през 2012 г. са 3.3 милиона тона.

Организаторите смятат, че по този начин допринасят и за бъдещето на Олимпиадата, защото все по-малко градове са готови да платят милиарди за инфраструктура, която ще се ползва един месец. Париж и следващият домакин, Лос Анджелис, са единствените желаещи за това, когато са избрани през 2017 г.

Според експерти, организаторите намаляват емисиите по същия начин както го правят бизнесите. Изчисляват общите емисии, след което започват да „режат“ източниците, включително и съвсем малки такива, които обаче биха натрупали големи количества. Намаляването е в три основни категории – строителство, транспорт и дейности.

Строителството е най-големият проблем, като в Париж, 95 % от съоръженията или вече съществуват или ще бъдат временни.

Включването на дърво и нисковъглероден цимент, както и материали втора употреба помагат да се намалят емисиите с 30 % .

Париж смята да ползва над 80 % местни продукти в менюто, като така намаля и емисиите от транспорт, а 60 % от храната ще бъде с растителен произход.

За Олимпиадата ще се ползва 100 % възобновяема енергия от солари и вятърни турбини, а стадионите ще се захранват от мрежата, а не с дизелови генератори, както е практиката.

На Олимпиадата се очакват 15 милиона гости, като 1.9 милиона ще са чужденци. От тях, поне 850 хиляди идват от по-далеч и ще пътуват дълго.

В Париж има нискоемисионни варианти за транспорт, като велосипеди, метро, автобуси до всички локации, където ще има състезания.

Няма как да се контролира начинът, по който хората пътуват до Париж, така че това остава най-голямото неизвестно за игрите, а не липсват и критики от страна на природозащитни общности.

Например, някои смятат, че човечеството трябва да преразгледа осъществяването събития, които събират милиони хора на малка територия.

Други критици поставят под въпрос спонсорите на игрите, защото сред тях са компании, лидери в индустриите, които отделят най-много емисии.

Според организаторите пък, това е възможност да се насърчат тези компании да осъществяват по-устойчиви бизнес практики.

Решения като това за провеждане на състезанията по сърф в Таити продължават да се обсъждат и адаптират така, че да се намали максимално вредата за околната среда.

„Смятаме, че устойчивото развитие е колективен спорт.“ казва Гренон. „Дали всички е перфектно? Не, нали? Не можем да кажем, че е. Все още работим усърдно, за да стигнем колкото можем по-далеч.“

Източник: AP News

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *