10 юни 2022

Aleks

По важните новини от света на 10-ти юни


По важните новини от света на 10-ти юни

Президентът на Турция държи Гърция да промени позицията си по отношение на статута на нейните острови в Егейско море. Реджеп Ердоган каза, че “Гърция ще съжалява горчиво, ако не се вземе в ръце”. Той направи това изявление в последния ден на военните учения EFES-2022. Въпреки факта, че самото учение не създаде провокации, с изключение на някои рутинни нарушения, Ердоган го използва, за да повтори турското искане Гърция да демилитаризира островите си в Източно Егейско море.

„Турция няма да се откаже от правата си в Егейско море и няма да се откаже от използването на правата, установени от международни споразумения, когато става въпрос за милитаризацията на островите“, каза Ердоган. Говорителят на гръцкото правителство Янис Иконому отвърна: „Като цяло абсолютно нищо и по никакъв начин не може да навреди на нашите суверенни права и нашия национален суверенитет. Ето защо призоваваме Турция да спре тактиката си на провокации и да осъзнае, че единственият начин е отговорната и честна комуникация, в контекста на международното право и при абсолютно зачитане на суверенитета“.

Предполага се, че въпреки санкциите от други държави, Русия най-вероятно има повече приходи от изкопаемите си горива сега, отколкото няколко месеца преди войната в Украйна. Съединените щати и Европейският съюз забраниха вноса на руски стоки, а това доведе до рязко покачване на цените в световната търговия с петрола и газа. Русия продава повече горива на големи енергийни потребители като Китай и Индия с отстъпка. Международната агенция по енергетика заяви през май, че руските приходи от петрол са се увеличили с 50 на сто от началото на годината до 20 млрд. долара на месец, посочва Ройтерс.

В Тексас имаше експлозия в терминал за втечнен природен газ, който е един от най-големите американски износители. Това доведе до изтегляне на значително количество гориво от пазара, и то в момент когато световното търсене е по-голямо. След пожара съоръжението няма да работи поне три седмици. За щастие няма пострадали и огънят е бил овладян, но причината за инцидента не е изяснена. Пожарът обаче е довел до прекомерни емисии на въглероден оксид, азотни оксиди, прахови частици, серен диоксид и летливи органични съединения. Ударът за Европа е голям, защото тя се опитва да бъде енергийно независима от Русия. Държави като България, Полша, Нидерландия и Финландия вече нямат достъп до руския газ. В средата на май премиерът Кирил Петков обяви, че България е договорила два кораба с втечнен газ от САЩ за юни.

Големи руски предприятия, включително “Газпром” е възможно да се преместят в Турция през следващите месеци. По този начин те имат план да заобиколят санкциите, които САЩ и ЕС налагат. В последно време се водят активни преговори за преместването на седалищата на руските компании в Истанбул. Процесът на преместване ще започне още през юли.

Русия е взела мерки и за заменянето на американския McDonald’s. Веригата за хранене ще има ястия в менюто си, които са максимално близки до оригиналните. Не е ясно какво ще бъде името, но руският McDonald’s ще отвори врати на 12-ти юни. Освен това, въпреки всички наложени санкции от Запада, Путин заявил, че Москва няма да се затвори към света, както е било по време на СССР. Русия ще се съсредоточи върху развитието на собствената си индустрия, ще развие партньорства с Китай, Индия и страни от Близкия изток.

Френският президент Еманюел Макрон е провел телефонен разговор с Володимир Зеленски, по време на който са обсъдили нуждите от военно оборудване, политическа и финансова подкрепа, хуманитарна помощ и относно решението на Европейската комисия за присъединяването на Украйна към Европейския съюз. В четвъртък стана ясно, че Европейската комисия вероятно ще препоръча официално да се даде на Украйна статут на страна кандидатка за членство в ЕС в края на следващата седмица, но тази препоръка ще бъде предмет на условия и изисквания за Украйна по отношение на борбата с корупцията и осигуряване на върховенство на закона. Нидерландия и Дания смятат, че Украйна все още не е готова. Полша и Италия подкрепят кандидатския статут на Украйна, като разглеждат това като морална подкрепа. Германия предлага статутът да се предостави условно, при обещания за изпълнение на определени изисквания. Външният министър на Украйна заяви, че дори да отнеме време, настоява за гарантирано място в ЕС. А съветникът на украинския президент Подоляк обяви, че няма да поднови мирните преговори преди Русия да върне териториите, върху които е придобила контрол.

Канада е замразила руски активи и е блокирала трансакции на стойност 400 млн. Канадските власти наложили строги санкции както на физически, така и на юридически лица. През април Отава заяви, че ще промени закона си за санкциите, за да позволи замразени чуждестранни активи да бъдат преразпределяни като компенсация за жертвите на войната или за подпомагане на възстановяването на Украйна. Страните членки на ЕС и САЩ са замразили множество активи на Руската централна банка.

Русия забранява на Япония риболова и износа на риба в района на Курилските острови, защото японската страна не е изпълнила финансовите си задължения. Япония, също така, е забавила процеса на подписване на годишния документ за предоставяне на безвъзмездна техническа помощ на Сахалинската област, който е неразделен елемент от междуправителственото им споразумение.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че Сърбия няма да стане член на ЕС, ако не признае Косово. „Косово и Сърбия трябва да постигнат цялостно споразумение.” – каза той. Шолц прави посещения в Сърбия, Косово, Гърция и Република Северна Македония. Утре канцлерът ще се срещне с премиера ни Кирил Петков, за да обсъдят въпросите относно Украйна и Северна Македония. Припомняме, че Косово обяви независимостта си през февруари 2008 г., а през последните години активно се опитва да се присъедини към международни организации. Повече от 60 държави, включително Русия, Индия и Китай, както и пет държави-членки на ЕС, не са съгласни с признаването на независимостта на Косово.

Съдът на ЕС обяви днес, че британците, които живеят в държави от съюза няма да могат да гласуват и да се кандидатират на местни избори, след като Великобритания напусна блока през 2020 година. Изключение правят онези британци, които имат гражданство и на страна от ЕС.

, , , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *