Поредна седмица на протести в Грузия, правителство не отстъпва


Поредна седмица на протести в Грузия, правителство не отстъпва

Въпреки продължаващите многохилядни протести в Грузия, правителство продължава да се опитва да прокара т.нар. „закон за чуждестранните агенти“, който според критици, е свързан с подобен закон в Русия и ще улесни репресиите от страна на властите на неудобни за тях хора и организации. Черновата беше одобрена и на второ четене, като остава още само едно гласуване. Според закона, всяко лице или организация, които получават повече от 20 % от финансирането си от чужбина, ще трябва да се регистрират като „чуждестранни агенти“.

Според критици на закона, той е така написан, че дефинициите могат да включват и бизнеси, например в туристическия бранш, които работят с чужденци, но основаната му цел е да контролира независимите медии и граждански организации, особено при предстоящите в страната избори през октомври, които управляващата партия иска да спечели.

Правителството се опита да прокара закона през миналата година, но след седмица на интензивни протести от страна на гражданите, законопроектът беше оттеглен.

Европа даде статус на Грузия „кандидат-член“ през декември, като така подкрепи надеждите на по-голямата част от обществото за стабилен път на запад.

През този март, правителството на Грузия отново се опитва да прокара закона и този път изглежда протестите не успяват да променят намерението им.

Както и предишния път, протестиращите са отблъсквани с водни оръдия, документирани са и случаи на полицейско насилие, а активисти публикуват свои снимки с насинени и подути лица. Един от лидерите на опозицията, Леван Кабеишвили също е пострадал при побой и споделя в социалните медии, че е заплашван от страна на полицаите.

Според опозицията, полицаи без обозначителни символи бият и арестуват хора, използвани са и сълзотворен газ и светлинни гранати, които принуждават хората да се преместят от едно място на друго, но не успяват да ги спрат.

През 2008 г., Русия напада Грузия и окупира около 20  % от територията на сраната с подобна мотивация, както при инвазията на Украйна. Настоящата управляваща партия на Грузия се счита за про-руска, което влиза в противоречие с голяма част от грузинските граждани, които желаят страната да стане член на ЕС и да се откъсне от влиянието на Русия. Лидерът на партията, Иваншвили, е милиардер, натрупал състоянието си в Съветския съюз.

„Не много хора вярват, че човек, направил милиарди в Русия е напуснал страната без никакви обвързаности.“ смятат от опозицията.

Някога изявена политически фигура, сега Иваншвили рядко се появя публично, но присъства на контрапротест, при който хора от различни краища на страната са докарани с автобуси, за да подкрепят партията му. В речта му пред тях, се забелязва обичайната реторика на про-руските политици в Европа, според която нападната страна сама е причинила инвазията, като в случая той стига по-далеч и обвинява „световна партия на войната“ за инвазията на Русия в Грузия.

САЩ и ЕС критикуват закона, на основание, че нарушава свободата на словото и може да бъде използван от властта с користни цели.

Няма изгледи протестите да отслабнат, а някои хора смятат, че ако правителство не оттегли този закон сега, няма да стигнат до избори.

„Това не е Беларус.“ Казват протестиращите и смятат, че трудно някой ще ги спре.

Източник: Europost

, ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари