Пожарникари от България в помощ на Гърция за пожарите


пожари

Гръцките медии съобщиха, че български пожарникари ще помогнат на Гърция в овладяването на пожарите по време на лятото.

Българиясе присъединява към петтеевропейски държави, които се впускат на помощ на противопожарната служба през тази година. Това сподели гръцката медия АНА-МПА.

Говорителят на правителството Янис Иконому днес съобщи, че за първи път още преди началото на периода на пожарите в страната ще пристигнат огнеборци от България, Румъния, Германия, Франция, Норвегия. Целта е да има реакция при нужда да е навременна.

През тази година Гърция ще разполага с 46 самолета и 36 хеликоптера за борбата с пожарите. За първи път Атина получава и финансиране от ЕС за наемане на специализиран хеликоптер, който ще бъде на разположение на страната.

Икониму заяви, в този момент се състои и разчистване на растителност в райони с висок риск от възникване на пожари.

Данните на Националната обсерватория сочат, че през 2021 г. в Гърция са били опожарени толкова горски масиви, колкото през последните 13 години. Миналата година на територията на страната е имало 84 горски пожара, които са унищожили повече от 1 300 000 декара.

От началото на тази година е регистрирн сериозен ръст се на горските пожари, което е притеснителна тенденция, а според Националната обсерватория спрямо периода 2008 – 2021 г. пожарите са нараснали със 750 на сто.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари