Български екипи от пожарникари подават ръка на Гърция


Български екипи от пожарникари подават ръка на Гърция

ЕК създаде проекта „Предислоциране на сили и средства за гасене на горски пожари в Република Гърция“. България ще се включи в тази инициатива, за да подаде ръка на гръцките си колеги пожарникари.

Тази идея стартира за първи път и е реализирана чрез Програма за обмен на експерти в рамките на Механизма за гражданска защита на ЕС. Главната цел тук е превантивна, тъй като всяка година има райони, в които възникват много често. Екипите от пожарникари ще са по-подготвени и съсредоточени за незабвано реагиране.

България ще вземе участие със Модула за гасене на горски пожари, който беше създаден през 2018 година. Модулът успя да премине сертификацията, която се осъществи в Европейски резерв за Гражданската защита.

От Благоевград ще бъде и първият заминал екип на 1 юли. Планирано е екипът да стой в Гърция до 16 юли, а след това ще се осъществи смяна от следващия екип.

Първоначално в модула ще се включат три автомобила, които притежават много висока проходимост, както и три микробуса и още един автомобил. По план модулът ще бъде поставен около град Лариса.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари