17 ян. 2024

Aleks

Предизвикателствата пред Apple III


Apple III

Както всички знаем, Стив Джобс беше изпълнителен директор на Apple. Известен е със своя перфекционизъм, понякога граничещ с налудничевост. Чудесен пример за тази личностна черта, с две остриета е Apple III.

Проблемния компютър Apple III

Какво е трябвало да направят собствениците на Apple III, ако компютрите им спрат да работят? Решението, предлагано от някои технически представители на Apple, на собствениците на компютъра, изправени пред един от многото проблеми на системата, е да вземат компютъра си и да го изпуснат, от няколко сантиметра височина.

Apple III беше пуснат през 1980 г. като отговор на компанията, на желанията на бизнес потребителите, които се нуждаеха от повече, отколкото Apple II можеше да предложи.

Съоснователят на Apple, Стив Возняк споделя в своята автобиография от 2007 г. , че дизайнът на Apple III, е повлиян повече от маркетинговият отдел, и желанията и очакванията на потребителите, отколкото от инженерите на компанията. Неразумните изисквания от страна на Стив Джобс, довеждат до производството на продукт, с множество недостатъци. Един такъв недостатък е прегряването, което може да доведе до преместване или изместване на някои от интегрираните чипове на системата, докато се разширяват. Очевидно решение би било добавянето на вентилатори и адекватна вентилация, но Джобс мрази вентилаторите, които се слагат, на много от компютрите, които се произвеждат по онова време и не иска да опорочи дизайна на Apple III с грозни отвори. За това Apple III се доставя без никакви вентилатори или вентилационни отвори. Вместо това, разчита на дизайн, който използва масивен алуминиев радиатор, който формира основата на компютъра.

Apple III е максимален компютър

Без подходящо разсейване на топлината, съобщава компютърното списание BYTE през 1982 г., интегралните схеми на Apple III са склонни да излизат от гнездата си. Собствениците на засегнатите системи ще започнат да виждат изкривени данни на екрана или ще забележат, че дисковете, поставени в системата, ще излязат деформирани или дори разтопени. Тези проблеми не подминават и служителите на Apple. Един от първите инженери на компанията, Даниел Котке, вдига своя Apple III и го тръшва на бюрото си от разочарование, когато компютърът му прегрява. За негова изненада машината започва да работи. Инженерите по поддръжката на Apple предлагат на клиентите на Apple III подобно решение.

Какво препоръчват от  Apple на потребителите?

Колко струва решението на проблема? Собствениците на проблемните модели са посъветвани, ако имат проблеми с Apple III, да повдигнат компютъра, на няколко сантиметра височина и да го пуснат. Това ще върне веригите на място. По-късно Apple модифицира вътрешния дизайн на Apple III, за да добави допълнителни радиатори, но системата продължавала да работи не както трябва. Допълнителни промени в дизайна и софтуера, в крайна сметка довеждат до относително стабилни резултати, но до този момент репутацията на системата вече е необратимо компрометирана.

Apple прекрати производството на Apple III през април 1984 г., малко след пускането на новаторския Macintosh. Компанията засилва присъствието си на пазара на бързо развиващите си технологии и през годините се утвърди като лидер в бранша. Креативността и находчивостта на Стив Джобс определено се отразиха положително на развитието на компанията. И въпреки противоречивите мнения Apple нямаше да бъде това, което е, без неговото колоритно присъствие.

, , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *