11 дек. 2023

Теодора Илиева

Въздухът в Европа е по-мърсен, отколкото очакваме


Въздухът в Европа е по-мърсен, отколкото очакваме

Според последни данни, почти всички европейци живеят в градове, където фините прахови частици – един от основните и най-опасни замърсители, са над нормата, определена от СЗО като безопасна. Тя е 5 микрограма фини прахови частици на кубичен метър въздух.

Замърсяването на въздуха увеличава риска от респираторни и сърдечни заболявания и намалява очакваната продължителност на живота.

„При настоящите нива, много хора се разболяват. Знаем, че когато намалим замърсяването на въздуха, намаляваме и заболяванията“ казват от Института по глобално здраве в Барселона.

Според данни от програмата за мониторинг на атмосферния въздух на Коперник, 98 % от хората в Европа живеят в райони, където концентрацията на ФПЧ е над нормата.

Най-замърсените райони са в Централна Европа – Полша, Словакия, Хърватска, както и Северна Италия. С показания над нормата на СЗО са и почти всички силно урбанизирани райони с големи градове, като най-много ФПЧ се откриват в Загреб,  Варшава и Верона, а в Рейкявик и Стокхолм количествата са под нормата.

В  най-замърсените райони количествата може да достигнат до 25 микрограма на кубичен метър.

Фините прахови частици са невидими с просто око и са комбинация от твърди и течни фракции на различни замърсители. Доказано е, че представляват опасност за общественото здраве.

Основен източник на ФПЧ са индустрията и транспорта.

Европейският въздух, макар и замърсен, е значително по-чист от този в други райони на света. Например в някои градове на Индия, концентрацията ФПЧ достига до 100 микрограма на метър.

Според настоящите норми в ЕС, обаче, допустимите стойности за ФПЧ са 20 микрограма на кубичен метър – 4 пъти повече отколкото допуска СЗО. Очаква се промяна в законодателството, която да намали концентрацията до 10 микрограма – двойно над препоръката на СЗО. Изследванията показват, че в най-замърсените райони може да бъдат достигнати подобни концентрации, но ако замърсяването се намали до около 5 микрограма, ще бъдат предотвратени над 100 смъртно случаи, свързани със замърсяване годишно.

В най-замърсените райони на Полша и Северна Италия от годни се полагат усилия за намаляване на ФПЧ, като има голям напредък. Промяната в поведението на хората също е очевидна. Ако преди десет години, жителите на замърсените райони са се примирявали със замърсяването или са смятали, че то не е съществен проблем, сега го считат за опасно и разбират нуждата от промяна в законодателството.

В България, според това проучване, 40 процента от населението живее в райони със стойности на ФПЧ 2 пъти по-високи от препоръчаните от СЗО, а 60 % живее в райони с 3 пъти по-високи стойности.

Иточник: EuropeanComission, WHO, EuropeanDataJournalismNetwork

, ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари