Все повече европейци не са доволни от състоянието на демокрацията


Все повече европейци не са доволни от състоянието на демокрацията

Проучване показва, че все повече европейци не са доволни от състоянието на демокрацията и политиките на правителствата си.

За оценка се ползва т.нар. „Индекс на възприемане на демокрацията“ или The Democracy Perception Index. Според него, 57 % от европейците считат родните си страни за демократични, но във Франция, Гърция и Унгария, по-малко от половината граждани смятат, че живеят в свободна демократична страна.

В Унгария, само 31 % от гражданите считат, че страната е демократична. Това изглежда отражение на проблемите, които Брюксел вижда при върховенството на правото в страната, като през последните години Европейската комисия нееднократно отбелязва нарушения, включително и касаещи правата на ЛГБТ общността и свободата на медиите, както и намеса на правителството в съдебната система.

В Гърция, 43 % от гражданите смятат, че държавата им е демократична.

Във Франция, 46 % смятат, че страната е демократична.

В другите страни, където повече от половина граждани смятат, че живеят в демокрация, се увеличава разликата между това колко важна смятат хората, че е демокрацията и колко демократична смятат, че е страната им.  Това е наречено „Възприятие за дефицит на демокрация.“

В Гърция този дефицит е 51%, в Унгария е 50  %, а в Германия е 36 %, значително увеличение от предходната година.

Усещането, че правителствата не работят в полза на гражданите и обществото, а в интерес на отделни групи личности, се увеличава из цяла Европа от 2020 г. насам, като това става особено бързо в Германия.

Индексът за възприятие на демокрацията помага и да научим кой е най-важният приоритет за хората. В повече от половината страни, това е здравеопазването, а вторият най-важен приоритет е намаляването на бедността.

Намаляването на миграцията като приоритет среща все повече привърженици, като това е особено значим тренд в Австрия, Германия, Ирландия и Франция.

Мнозинството анкетирани все пак имат положително отношение към Европейския съюз, но се забелязва известен спад в положителните менения на хората, като подобен тренд има и по отношение на САЩ и ООН.

Възприятието за САЩ в различните страни от ЕС е по-скоро негативно, а въпреки бруталната инвазия на Русия над независима държава и продължаващата кървава война, положителното отношение към Русия в глобален мащаб бележи ръст.

Проучването не включва България.

Източник: Euronews

, ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари