2 юни 2022

Aleks

Талибаните срещу маковите насаждения


Талибаните срещу маковите насаждения

Талибаните започнаха кампания за унищожаването на маковите насаждения в Афганистан. Селските стопани имат опасения, че това няма да има добри последствия. Целта на управляващите е спирането на производството на опиум и хероин в страната.

Не е тайна, че Афганистан е най-големият производител на опиум, както и основен източник на хероин за Европа и Азия. Производството нараства бързо през последните 20 години, а днес то е по-голямо от това на всички други страни, които произвеждат опиум взети заедно. Почти 80% от хероина отива в Европа.

“Предвижда се нарушителите да бъдат “арестувани и съдени според законите на шериата в съответните съдилища”, заяви заместник-министърът на вътрешните работи, отговарящ за борбата с наркотиците, Абдул Хак Ахунд.

В началото на април тази година властите в Афганистан издадоха указ, който забранява отглеждането на мак в цялата страна. Но новата забрана вероятно ще засегне тежко много бедни селскостопански производители и работници, които разчитат на приходите от отглеждането на мак, за да си изкарват хляба.

Талибаните са на власт от повече от девет месеца. След като поеха управлението, международното финансиране за тях беше прекратено. В момента афганистанската икономика е срината и по-голямата част от населението изнемогва.  Освен това, страната преминава през най-сериозната суша от години насам.

 

 

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари