Ако подадем сигнал за скрити данъци, ще получим възнаграждение


Ако подадем сигнал за скрити данъци, ще получим възнаграждение

Четворната управляваща коалиция с нов план как да стимулира увеличението на събираемостта на данъци и социални осигуровки. От 2023 г., правителството предлага да се въведе бонус за всеки гражданин или фирма, които са помогнали с информация на данъчните за установяване на скрити данъци. Въпросният бонус ще бъде 10% от допълнителния доход, вписан в хазната благодарение на сигнала.

За да е достъпно това, правителството ще промени данъчноосигурителния процесуален кодекс, който урежда реда за установяване на данъчни задължения. Според експерти мярката е много противоречива и може да доведе до правен хаос, тормоз и блокиране на данъчната администрация

Предложението за изплащане на 10% от установените допълнителни приходи по сигнали на граждани и фирми е записано в пакета от антикризисни мерки. Детайлите по прилагането на подобен стимул все още са неясни и могат да се очакват едва през есента с въвеждането на редовния пакет от данъчни закони с изготвянето на бюджета за 2023 г. Според експерти обаче мярката е изключително проблематична и може да блокира работата на администрацията, да доведе до фалшиви сигнали и да подбуди граждани и фирми.

Към момента данъчните приемат сигнали за данъчни и осигурителни нарушения, ако са подадени по правилата на Административнопроцесуалния кодекс. Кодексът позволява образуване на производство само ако сигналът не е анонимен и касае нарушения, извършени през последните две години.

Има и известен риск при такъв туп стимул и той е масовото подаване на сигнали и блокирането на данъчната администрация. В момента НАП извършва проверки и ревизии по дадени алгоритми. Данъчните органи извършват редовни проверки за прихващане и възстановяване, които касаят масов ДДС, проверки за съпоставяне на доходи с имущество, годишни и тематични проверки на различни рискови групи.

Все още не е ясно дали новият механизъм за сигнализация ще създаде проблеми.

От отчета на НАП е ясно, че за 2021 г. данъчните са установили 916 068 000 млн. лв. допълнителни задължения след ревизии, като 11,3 млн. лева са установените допълнителни вноски.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари