2 юни 2022

Aleks

И Октоберфест засегнат от инфлацията


И Октоберфест засегнат от инфлацията

Малко история

Октоберфест е празник, който се чества всяка година от 1810 г. насам в Мюнхен, Германия.

През XXI век посещаемостта му надхвърля 6 милиона души. За празника мюнхенските пивоварни правят специална бира с по-високо съдържание на алкохол. Освен хубава бира, на Октоберфест има увеселителни влакчета, виенско колело, въртележки и други.

Преди 1810 г. на мястото на днешния Октоберфест са се провеждали конни състезания. Първият фестивал е създаден в чест на сватбата на Лудвиг Баварски и принцеса Терезия. През следващата година е взето решение празникът да се повтори.

До 1819 г. се Октоберфест се провежда ежегодно с подпомагането на частни финансови средства. През 1819 г. градът решава фестивалът да се провежда всяка година, но това се променя през 2020-ра и 2021-ва година заради ковид ограниченията.

Добрата новина е, че през 2022-ра Октоберфест ще има. Лошата е, че бирата ще бъде по-скъпа, защото европейската инфлация удари и най-масовия народен празник в света.

В официалния сайт на фестивала пише, че цената на бирата на фестивала ще бъде с 16 на сто по-висока отпреди три години. Литър бира ще струва между 12,60 и 13,80 евро. През 2019-та година, когато се проведе последният Октоберфест, цената е била между 10,80 и 11,80 евро.

Кметът на Мюнхен Дитер Ритер обяви в края на април, че най-големият в света бирен фестивал тази година ще се проведе от 17 септември до 3 октомври.

Градските власти припомнят, че през 2019 г. фестивалът е бил посетен от 6,3 милиона души, които са изпили около 7,3 милиона литра бира.

 

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари