7 юни 2022

Aleks

Има задържан за палежа в Битоля


Има задържан за палежа в Битоля

Задържан за палежа на културния център “Иван Михайлов” е македонецът Ламбе Алабаковски, който се е върнал в Битоля от Съединените щати преди няколко седмици.

Вътрешният министър на Македония Оливер Спасовски написал по този повод изявление във Facebook: “Със задоволство мога да съобщя за бързото и ефективно разрешаване на случая от преди три дни – 4 юни, с пожара в центъра “Иван Михайлов” в Битоля, който вече е разкрит и имаме задържано лице, което призна стореното. Работеше се денонощно, за да бъде намерен извършителят, взеха се предвид всички доказателства, а след извършените служебни разговори снощи със съдебно решение бяха претърсени две помещения, използвани от лицето (Л.А, на 34 години от Битоля), при което са намерени и иззети предмети, свързани с престъплението, след което лицето бе задържано”.

Министърът получи благодарност от нашия премиер Кирил Петков: “Благодаря на властите в Република Северна Македония и на премиера Димитър Ковачевски за ефективните им действия, които в максимално кратък срок заловиха подпалвача.”

Ламбе Алабаковски е музикант, който станал известен преди почти 20 години с участието си в музикално състезание. Той обяснил, че действията му са били подтикнати от патриотични подбуди.

Според някои от македонските медии, по ръцете на 34-годишния певец е имало следи от изгаряне. Един ден след палежа, Ламбе участвал във фестивал, а там колегите му не забелязали той да е бил неспокоен. Те не са видели и някакви следи от изгаряния по лицето. Никой от тях не е допускал, че Ламбе може да е извършител на палежа.

След ареста на Алабаковски, той получи подкрепа от сънародници в социалните мрежи. Те поставиха на профилните си снимки надписи: “И јас сум Ламбе Алабаковски! Je suis Lambe Alabakovski!”. Трима адвокати са предложили безплатна защита за Ламбе в съда. Утре вечер пред полицията в Битоля се организира протест в негова защита.

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *