Как можем да разпознаем мъртвото вълнение и да се предпазим от него?


Как можем да разпознаем мъртвото вълнение и да се предпазим от него?

През летния сезон пет души загубиха живота си в морето. Спасителите предупреждават всички летовници по Южното Черноморие да са много внимателни, тъй като има много мъртви вълнения, които на пръв поглед могат и да не се забелжат. Ние сме в разгара на месец август, а именно сега морето се изменя и по този начин има мъртво вълнение и спасителите трябваше да спасяват много хора, а бурният вятър напоследък още повече затрудни положението.

Спасителите съветват когато има мъртво вълнение хората да не влизат да се къпят в морето. В случай, че вече са вътре във водата, тогава трябва да излязат по диагонал, с цел да не бъдат издърпани навътре. Друга важна подробност е, че когато има мъртво вълнение, водата на пръв поглед изглежда спокойна. Ако се влезе навътре, може да се усети силно придърпване и след това пясъкът потъва. При такъв случай, незабавно трябва да се излезе от морето.

Преди всяко влизане е важно да се разбере информацията за особеността на плажа, който ще обитаваме. Ако се спазват посочените правила, спасителите са категорични, че няма да има инциденти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *