24 апр. 2024

Aleks

Как се засяват облаци и можем ли да променяме климата?


a plane flies above clouds

За добро или не, с развитието на технологиите хората, започват все повече да се намесват в работата на природата. Ако преди време ни бяха казали, че ще можем да влияем на времето, сигурно щяхме да се изсмеем. Факт е, че вече хората могат да създават облаци и да предизвикват дъжд, в райони, които страдат от безводие. Доказателство за това са огромните проливни дъждове, които причиниха доста главоболие на Обединените Арабски Емирства. Тези аномалии от последните дни се приписват на процес, който предизвиква валежи.

Повече от 14 см дъжд се изсипаха в Обединените Арабски Емирства. Това са най- обилните валежи от 1949 г., насам. Има предположения, че това се дължи на така наречената практика „засяване на облаци“. Да, този процес е напълно реален и сега, ще разгледаме какво представлява.

Какво е облачно засяване?

Обединените Арабски Емирства, са много атрактивни с възможностите, които предлагат на туристите. Но са разположени в един от най-горещите и сухи региони на Земята, затова полагат много усилия за увеличаването на валежите в региона. Така нареченото посяване на облаци е вид процес, на промяна на времето, при който малки самолети летят през облаци, изгаряйки солени пламъци. Което може да предизвика дъжд и да доведе до увеличаване на валежите.

Засяването на облаци ли причини бурята в Дубай?

След дъжда няколко доклада цитират метеоролози от метеорологичната агенция на ОАЕ, които казват, че са извършили шест или седем полета, за засяване на облаци до момента. Данните от проследяване на полети показаха, че един самолет, за засяване на облаци, е прелетял из страната в неделя. Въпреки това, метеорологичната агенция твърди, че не е имало подобни операции в същия ден, преди бурята. Редица експерти смятат, че е малко вероятно пороите да са причинени от засяване на облаци.

Какво казват експертите?

Продуцентът на метеорологичната прогноза на Sky News Крис Ингланд каза, че се съмнява, че засяването на облаци е допринесло за пороя. Някои проучвания показват, че изменението на климата ще доведе до увеличаване на валежите в райони, като Дубай.

Фридерике Ото, старши преподавател по наука за климата в Imperial College London, също каза, че е подвеждащо да се говори за засяване на облаци като причина за валежите. Според него посяването на облаци не може да създаде облаци от нищо. То насърчава водата, която вече е в небето, да кондензира по-бързо. Първо трябва да има влага, за да се създадат облаци.

Създаденият от човека климат увеличава екстремните валежи , тъй като топлият въздух задържа повече вода. Валежи като тези, които причиниха наводненията в Дубай, където дъжд, които обикновено пада за една година, се изсипва за един ден, не могат да се случат без мащабни метеорологични условия. Които да доведат до огромно сближаване на водни пари в атмосферата, за да се създадат толкова екстремни валежи.

Професор Маартен Амбаум, метеоролог от университета в Рийдинг, който е изследвал моделите на валежите в района на Персийския залив, каза: „ОАЕ имат действаща програма за засяване на облаци, за увеличаване на валежите, в тази суха част на света, но няма съществуваща технология, която може да създаде или дори сериозно да промени този вид валеж“.

Ако не е от облачното засяване, тогава какво е причинило бурята?

Обединените Арабски Емирства се характеризират с дълги периоди без дъжд и след това с нередовни, силни валежи. Тези бури най-вероятно са резултат от поредица от средно големи гръмотевични бури, причинени от масивни гръмотевични облаци. Образувани, когато топлината извлича влага в атмосферата. Те могат да създадат големи количества дъжд. Когато се появяват в широк район и един след друг могат да доведат до сериозни проливни дъждове.

Учените по климата казват, че повишаващите се глобални температури, причинени от предизвиканите от човека промени в климата, водят до по-екстремни метеорологични явления по света, включително интензивни валежи.

Предполага се , че интензивните валежи в Дубай, който е перлата на ОАЕ са резултат от ниско налягане в горните слоеве на атмосферата и високото налягане на повърхността на земята, които са се сблъскали. Това притискане, засилено от контраста между по-топлите температури на нивото на земята и по-ниските температури по-високо, създава условия за мощна гръмотевична буря.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари