8 апр. 2024

Aleks

Космически туризъм


virgin galactic tourist space flights

Мечтали ли сте си някога да полетите в космоса? Е вече това е напълно възможно. Ако се чудите има ли туризъм в космоса, о да има.

Какво е космически туризъм?

Казано просто, космическият туризъм е пътуване в космоса, с развлекателна цел. Полетите са под-орбитални, орбитални и дори извън орбитата на Земята. Размерът на глобалния пазар на космически туризъм е оценен на 851,4 милиона щатски долара през 2023 г. Някои дефиниции включват и хипотетични бъдещи космически полети, които се предприемат с бизнес цел.

История на космическия туризъм

Въпреки, че концепцията за космически туризъм все още звучи футуристично, тя вече има установена история. Засега обаче Руската космическа агенция е единствената, която успешно е осъществила орбитален, космически туризъм. Това се случи в началото на 2000-те години, когато седем космически туристи бяха изведени в космоса. Руската космическа агенция прекрати операциите си в областта на космическия туризъм, през 2010 г. Оттогава няколко частни компании се занимават с космически пътувания.

Видове космически туризъм

Суборбитален космически туризъм : Краткото пътуване до ръба на космоса привлича с топ възможността за няколко минути безтегловност и панорамни гледки към Земята. Пътниците достигат височини над линията Карман (100 км/62 мили). Надморска височина над линията на Карман (100 км/62 мили). Продължителността е кратка, а гледката панорамна.

Орбитален космически туризъм: По-продължителните мисии, които обикалят около Земята, позволяват на пътниците да прекарат дни или седмици в космоса.
Пътуващите преминават цялостно обучение и преживяват продължителни периоди на безтегловност. Мисиите за лунен космически туризъм в орбита около Луната или дори кацане на нейната повърхност. Пътниците пътуват извън орбитата на Земята, за рядката възможност, да изследват Луната.

Междупланетен туризъм: Кои са топ възможностите, които ще ви направят свидетели на междупланетно пътуване? Футуристичната концепция включва мисии до други планети като Марс. Пътниците могат да изследват небесни тела, които са по-отдалечени от Земята.

Престой в космически хотели: Настаняване в орбитални космически хотели или местообитания, осигуряващи продължителен престой и базирани в космоса удобства. Пътниците се наслаждават на луксозно настаняване, заведения за хранене и развлекателни дейности в космическа среда.

Кои компании предлагат космически туризъм?

Концепцията за космически туризъм става все по-популярна и има все по-голям брой фирми, които го предлагат. За онези, които се надяват един ден да посетят космоса като частен астронавт, следните компании може да предложат най-добрия шанс за постигане на тази мечта.

Virgin Galactic: Компанията за космически туризъм, има за цел да осигури редовни суборбитални космически полети за клиенти. Неговият настоящ космически самолет, VSS Unity, навлезе в открития космос през декември 2018 г. Като част от процеса на тестване, доближавайки възможността за редовни комерсиални, космически полети.

SpaceX: Вече има огромен опит в стартирането на космически полети. Въпреки това, за разлика от повечето други компании в тази област, те дават приоритет на лунния туризъм. И други форми на пътуване в космоса, простиращи се извън орбита на Земята.

Blue Origin: Към днешна дата Blue Origin е основният конкурент на Virgin Galactic по отношение на суборбиталния туризъм в космоса. Техните полети ще се извършват с ракета, известна като New Shepard. Която излита и каца вертикално. Тяхната цел е орбитален, космически полет. Компанията извърши няколко тестови полета и планира скоро да пусне пътници в космоса. Техните планове включват разполагане на до шестима пътници на всеки полет, с място за извършване на безтегловни салта.

Орион Спан: Компания за космически пътувания в Съединените щати, която обяви планове за частна търговска, космическа станция, наречена Aurora Space Station. Тя ще бъде в ниска, околоземна орбита и ще функционира ефективно като космически хотел. Който ще може да приеме до шест космически туристи наведнъж. Общата цена на резервация на космически хотел е повече от £7 милиона.

Боинг Компанията Boeing: Тя подписа споразумение с НАСА като част от своята програма за развитие на търговски екипажи. Тази програма е предназначена да увеличи участието на компании от частния сектор в производството на екипажни превозни средства, които да бъдат изстреляни в орбита. Като част от споразумението Boeing започна разработването на капсула за екипажа, наречена Boeing CST-100 Starliner. Най-важното е, че договорът на компанията с НАСА е приложим на практика и им позволява, да продават места на космически туристи. Идеята е поне един космически турист да участва във всяка, бъдеща, космическа мисия.

Космически приключения

Създадена през 1998 г., Space Adventures, Inc. е компания за космически туризъм, базирана във Виена, Вирджиния, Съединените щати. Ерик К. Андерсън основа компанията, вече е съставил списък с клиенти, които са се наслаждавали на орбитални космически полети, полети с нулева гравитация и програми за обучение на астронавти.

Space Adventures предлага обиколки за изстрелване и обучителни дейности за космическа разходка. Вече има резервации за планирани бъдещи суборбитални полети и мисия, която възнамерява да обиколи Луната.

Space Adventures също търси хора, които се интересуват от бъдещи пътувания на Международната космическа станция (ISS).

Zero 2 Infinity

Понякога стилизирана като 0II∞, е аерокосмическа компания, базирана в Барселона, Испания. Създадена през 2009 г., компанията се отличава със своя климатичен подход. Нейните системи за изстрелване използват балонна технология за намаляване на въглеродните емисии. В допълнение към извършването на научни тестове и метеорологични дейности, компанията възнамерява да използва плаващ с балон кораб, с нулеви емисии, за да изпраща космически туристи в близкия космос.

 

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари