14 юни 2022

Aleks

Литва иска независимост от Русия, а Сърбия отказва санкции


Литва иска независимост от Русия, а Сърбия отказва санкции

Литва ще прави опити да се откачи изцяло от руската електропреносна мрежа през 2024 г., а това е с година по-рано от досега планираното. Това обявил президентът на държавата Гитанас Науседа.“Нека не оставим нито една възможност на агресора да използва енергията като инструмент за политически манипулации”, заявил той по време на среща с еврокомисаря по енергетика Кадри Симсон във Вилнюс.“Колкото по-бързо се включим в европейската електропреносна система, толкова по-сигурни ще бъдат както балтийските държави, така и самият ЕС”, посочил Науседа.

На пресконференция между Сърбия и Австрия, сръбският външен министър Никола Селакович заявил, че Сърбия зачита териториалната цялост и суверенитета на Украйна и че е осъдила действията на Русия срещу Украйна, но не иска да въвежда санкции срещу Руската федерация. Селакович допълнил, че взима решенията си самостоятелно, като най-важен е националният интерес. Той казал, че не може да се очаква да бъде против някого, който зачита териториална цялост на Сърбия.

Австрийски журналист попитал защо Сърбия не се присъединява към външната политика на ЕС и не въвежда санкции срещу Русия. Селакович отговорил, че Сърбия дълги години е била под санкции, които по думите му не са донесли нищо добро за никого. Той допълнил, че Сърбия ясно показва становището си с гласуването в международните организации, с отношението си към украинските бежанци, с изпращането на хуманитарна помощ.

,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари