Очакват се първи снимки от космическия телескоп Джеймс Уеб


Очакват се първи снимки от космическия телескоп Джеймс Уеб

Наследникът на космическия телескоп Хъбъл се нарича Джеймс Уеб (на английски James Webb) и е първият оптичен телескоп със сегментирано огледало, състоящ се от 18 отделни шестоъгълни сегмента.

Подравняването на тези огледала е от огромно значение. То трябва да е в рамките на нанометри, за да образуват една огледална повърхност. За телескопа е от решаващо значение всичко да работи перфектно.

Направени са щателни тестове на цялата апаратура. Извършени са проверки и настройки на уредите на телескопа. Паралелно с това се оформя графикът на наблюдения и се потвърждават избраните за изследане обекти.

Оптичният телескоп Уеб вече е изведен в орбита и е готов за работа.

С какво телескопът Уеб е по-добър от Хъбъл

Webb ще има значително по-голямо зрително поле от камерата NICMOS на Хъбъл (покриваща повече от ~15 пъти площта) и значително по-добра пространствена разделителна способност, отколкото е налична с инфрачервения космически телескоп Spitzer.

През лятото ще станем свидетели на първите кадри с висока резолюция, направени от телескопа.

С помощта на инфрачервени очи „Джеймс Уеб“ ще разкрие далечни части на Вселената, давайки ни повече информация за това как са се образували звездите и галактиките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *