5 юни 2022

Aleks

Първият български център за настаняване на бежанци отвори


Първият български център за настаняване на бежанци отвори

Един етаж от сградата на бившата Белодробна болница в Пловдив беше ремонтиран с помощта на дарители и с помощ от общината. Сградата ще послужи за настаняване на украински бежанци, които искат да си намерят работа и да се устроят в града.

Украинците наричат новото си убежище „Втори дом”, а в него 20 стаи вече са готови да ги посрещнат. Първите обитатели са пет майки със седем деца.

“Основно бежанците са от Пловдив, от хотели, където бяха настанени по програма, а сега започват да плащат и разбират, че това е много скъпо за тях. Ще им помагаме с всичко възможно, но трябва да търсят работа, да работят, да не остават на гърба на Пловдив и на българите, и на гърба на хора, които плащат данъци”, каза Наталия Еллис от фондация „Юкрейн съпорт енд реновейшън”.

“Работят, другите майки работят. А аз се грижа за децата, храня ги, играем, учим. Надявам се скоро и аз да си намеря работа и заедно с децата да се устроим”, каза Альона, майка на две деца и една от първите настанени в центъра.

“Тук помагаме на бежанци, а не на туристи, дошли на почивка”, казва още Наталия Еллис. Тя не крие, че много от украинците, които напускат морските бази, се интересуват от друго. “Питат първо къде какви пари плащат. От 10 такива обаждания само половината хора питат дали има работа в Пловдив.”, каза Наталия Еллис.

Капацитетът на новия център за бежанци е 53 тройни стаи, но за в бъдеще предстои голяма част от тях да бъдат ремонтирани. Ремонтът отново ще стане с помощта на доброволци и на общинските предприятия. В центъра има нужда от двуетажни легла за деца, строителни материали, сезонни дрехи, играчки и помагала за децата.

, ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари