7 юни 2022

Aleks

По-важното от световните новини на 07.06


По-важното от световните новини на 07.06

Днес “Дойче банк” (Deutsche Bank) обяви, че създава нов технологичен център в Берлин. В този център вече са прехвърлени много хора от общо 1500 програмисти, които преди работели в технологичните хъбове на банката в Русия. По този начин най-голямата германска банка ограничава дейността си в Русия, следвайки примера на много други западни фирми.

Още една санкция към Русия идва днес от правителството на Япония. Тя реши да замрази активите на две руски банки. Разплащания с тях ще могат да се извършат само с разрешение на японското правителство. Решението влиза в действие от 7-ми юли. Япония забранява също да се изнасят някои нейни стоки, като предстои да се уточни кои точно.

Германският канцлер Олаф Шолц смята, че Москва няма да може да запази военните си способности след всички наложени санкции. “Сега имаме мащабни санкции, които ще забавят икономиката на Русия с десетилетия, което ще рече, че тя няма да е в състояние да участва в глобалния икономически и технологичен напредък”, заявил Шолц пред журналисти. Той мисли, че преди Русия е злоупотребявала с вноса на граждански стоки за военни цели.

Премиерът на Естония Кая Калас разкритикува френския президент Макрон в интервю за The Guardian. Тя смята, че е нямало смисъл от разговора му с Путин. Калас добави:“В началото санкциите създаваха само трудности за Русия, но сега стигаме до точката, в която санкциите са болезнени и за нашите страни. И сега въпросът е колко болка сме готови да понесем. Отговорът е различен за всяка страна. Много е трудно да се запази единството на Съюза заради високите цени на енергията и високата инфлация. Газът може да е скъп, но свободата е безценна. Хората, живеещи в свободния свят, наистина не разбират това.”

Кая Калас и Борис Джонсън са на едно мнение за едно – те не искат Украйна да сключи мир при неизгодни условия. “Украинският президент Володимир Зеленски не трябва да бъде притискан от световните сили да приеме лошо мирно споразумение с руския президент Владимир Путин.” Това заяви британският премиер, цитиран от “Ройтерс”. Стана ясно, че Лондон подготвя още санкции за Русия. В края на май се направи проучване, което показа, че около 82% от украинците смятат, че не трябва да отстъпват в никакъв случай териториите си.

Последните преки преговори между Русия и Украйна стигнаха до обсъждане на план за мирно споразумение, който предвиждаше неутрален статут на Украйна при запазена възможност за членство в ЕС. Уреждането на статута на Крим и Донбас се предвиждаше да стане на по-късен етап. Но този план беше оставен настрана, а преговорите се прекратиха.

Според бившия началник на британския генерален щаб лорд Ричард Данат обаче руските войски няма да напуснат доброволно окупираните територии на Украйна, а украинският президент Володимир Зеленски ще трябва да приеме, че 10-15 % от украинската територия ще остане под руски контрол.

Позицията на Зеленски се разбра от виртуална конференция, организирана от “Financial Times”. Украинският президент каза, че страната му вече е загубила твърде много хора, за да отстъпи просто така територии. Той добави, че трябва да постигне пълен контрол над цялата страна. Зеленски каза също, че НАТО трябва да покани Украйна да се присъедини: „няма нужда да губим време в обсъждане на присъединяването й“.

Днес висши представители на Япония и НАТО се договориха да увеличат военното си сътрудничество и да организират съвместни учения. Те мислят, че сигурността в Европа и Азия е под въпрос. Японският министър на отбраната Нобуо Киши каза, че приветства разширяването на присъствието на НАТО в Индо-Тихоокеанския район. Японският премиер Фумио Кишида бе поканен на среща на НАТО по-късно този месец. Ако реши да присъства, той ще е първият японски лидер, участващ в такъв форум. Междувременно, Япония също налага санкции срещу Русия.

От своя страна, Путин разпореди на правителството до края на юли да изработи нови бюджетни правила, които да стимулират растежа на икономиката и да я защитят от срив. Той иска да гарантира стабилността на публичните финанси. Освен това, Русия увеличи списъка със санкционирани лица и забрани влизането на американци в пределите ѝ за неопределено време. Днес Балтийският флот на Русия е започнал военни учения, които съвпадат по време с големи военни маневри на НАТО в региона. Според Москва учението е планирано предварително.

“В отговор на непрекъснато нарастващите санкции на САЩ срещу руски политически и обществени фигури, както и представители на местния бизнес, са санкционирани 61 американски граждани измежду ръководителите на водещи корпорации на военно-промишления комплекс, медийни платформи и рейтингови агенции, самолетни и корабостроителни компании, както и отделни служители на Държавния департамент на САЩ, замесени в натрупването на злонамерени руски кибератаки”, обяви Руското външно министерство.

Сръбският член на колективното босненско председателство, Милорад Додик, заяви, че Република Сръбска, която е част от Босна и Херцеговина, и нейният парламент са против въвеждането на санкции срещу Москва. “С тези заключения е потвърдена нашата неутрална позиция, която е единствената правилна и в интерес на нашите граждани”, написа в Туитър Додик. Той отбеляза, че целият свят усеща последиците от кризата, породена от санкциите. Додик подчертава, че Република Сръбска остава ангажирана със запазването на мира и продължава по пътя за интеграция в ЕС.

Унгарският премиер Виктор Орбан също не е съгласен със санкциите и предпочита Русия да доставя петрол за Унгария. Той отказва да приеме забрана за руските доставки и не иска алтернативни доставчици. Всички световни санкции водят до инфлация, забавяне на икономическия растеж и бедност. В Латинска Амеркиа и Карибския регион около 7,8 милиона души са изложени на риск да изпаднат в крайна бедност. Една от причините за това е инфлацията.

Днес стана ясно, че Турция ще започне скоро нова военна операция в Северна Сирия. В момента Анкара се готви за преговори с Москва, затова Русия и сирийските правителствени войски в Северна Сирия бяха подсилени, след като разбраха тези новини. Президентът на Турция Ердоган каза, че ще започне нова военна операция в Сирия, за да разшири 30-километровата “зона за сигурност” по границата. Министърът на отбраната на Турция Акар каза, че няма планове за превземане на чужди територии.

В същото време, Анкара се опитва да посредничи в преговорите за между Русия и Украйна, но това положение може да влоши отношенията с Путин. Без подкрепата на Русия в конфликта със Сирия, една турска офанзива би довела до допълнителен риск от жертви. Русия и Турция проектираха военните си амбиции в различни точки на войната в Сирия, като понякога се доближаваха до пряка конфронтация. Русия заяви, че се надява Турция да се въздържа от действия, които могат да доведат до опасно влошаване на и без това тежката ситуация в Сирия. А сирийските войски, танкове и тежко въоръжение са били разположени близо до турската граница в отговор на турските действия.

Министърът на отбраната в Русия Сергей Шойгу обяви отварянето на сухопътен коридор към Крим. Усилията на Министерството на отбраната и Руските железници създадоха условия за възобновяване на пълноценното движение между Русия, Донбас, Украйна и Крим по шест железопътни участъка.

В Беларус въоръжените сили започнаха занятия по бойна готовност. След повикване на военна служба и преминаването на програмата за първоначална военна подготовка за новодошлите започват специализирани обучения.

, , , , , , , ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари