3 юни 2022

Aleks

Полша намалява помощите за украинците


Полша намалява помощите за украинците

Най-много украински бежанци са отишли в Полша от началото на войната. Там те получават статут на временна закрила, след което им се отпуска еднократна парична помощ на стойност 63 евро на човек. Освен тези средства, отпускат се и такива за настаняване, които се дават на частни лица, фирми или организации. Тези, които са осигурили жилище на украинците получават дневно на човек около 9 евро.

От 1-ви юли, обаче, тази помощ ще се отпуска само за бременни, инвалиди и многодетни майки. На всеки два месеца, статутът ще се преразглежда. От началото на този месец имаше и други промени, които касаят правилата за пътуване за бежанците. Безплатно с влак вече могат да пътуват жени, деца или мъже с увреждания. Те могат да пътуват във втора класа и то с ограничение – само от и до градове, които се намират близо до украинската граница.

Правителството във Варшава обяви, че причината за орязването на правата на украинците и финансовите помощи цели да предизвика стремеж към търсене на работа и самостоятелна издръжка.

“Само 20% от украинските бежанци, които са се регистрирали за финансова помощ, имат специфични нужди. Става въпрос за тежки медицински случаи, възрастни хора, жени в риск, хора с увреждания, както и деца без придружител”, заяви Олга Сарадо, говорител на Върховния комисариат на ООН за украинските бежанци в Полша.

, ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари