Преместването на бежанци от хотели в курорти продължава


Преместването на бежанци от хотели в курорти продължава

Втори опит за преместване на украински бежанци от курорти и хотели по Черноморското крайбрежие във вътрешността на страната. 74 души се качиха на влака във Варна, докато в неделя на гарата имаше само 5 украинци.

Според някои от вече настанените в к.к. Паничище не е имало достатъчно добри условия като магазини и аптеки. А според служителите в кризисния щаб за бежанци информационната кампания за преместването се е забавила.

Бежанците пристигнаха в столицата късно вечерта. Доброволци ги поздравиха със сандвичи и вода, а след това украинците тръгнаха към курорта Паничище.

Най-вероятно украинските граждани са се отказали в последния момент вчера. Организирали сме автобуси и влакове. Раздадени са декларации в хотелите, които украинците трябва да подпишат”, каза Константин Ботев, държавен експерт от дирекция “Политика в туризма” към Министерство на туризма.

“Основната причина за отказа за превоз вчера беше тоталната липса на информация от Кризисния щаб и Агенцията за бежанците. Беше много ясно, че няма да отседнат в хотелите. Очакванията бяха те да бъдат преместени на места, където биха могли да се интегрират в българското общество. Няма отговори, притесняват се от неизвестното “, коментира Роман Куваев – доброволец, който помага на бежанците.

След като разбраха, че ще бъдат преместени в Паничище, бежанците започнаха да задават въпроси. Нямаше отговори. Търсиха информация в интернет и видяха, че населението на Паничище е 9 души. И отново започнаха да задават въпроси – има ли аптека там, има ли магазин – все още нямаше отговори”, допълни той.

Заминаващите днес от Слънчев бряг ще бъдат настанени в хотели във Варна. Според Константин Ботев украинците са информирани къде отиват.

„Необходима е информация за тези, които са избрали да пътуват със собствен транспорт“, обясни той.

Председателят на Държавната агенция за бежанците  Мариана Тошева заплаши, че при нужда  украинските бежанци най-после ще бъдат настанени в мигрантския център в Елхово.

Само през последните дни над 1200 украински граждани са напуснали Слънчев бряг. Повечето от тях са заминали за Украйна. В неделя малка част с автобус, а след това и с влак замина за държавен курорт у нас. Само 80-те души, които ще заминат днес към курорта, ще се възползват от държавна помощ.

От ранни зори украинските граждани, които заявиха, че ще напуснат хотелския комплекс днес, стягат багажа. Една част ще пътува до Украйна с частен транспорт, тъй като програмата за подпомагане на хотелиери с 40 лв. на ден приключва на 31 май. Някои бежанци обаче нямат възможност да се върнат у дома и затова ще се възползват от държавна помощ. Те обаче не знаят къде ще бъдат настанени.

„Още не знаем къде ще пътуваме. Никой нищо не ни казва. Ние сме в неведение ”, обясни Виктория, която предстои да пътува.

„Сега момичетата, които заминаха вчера ни писаха. Те са високо в планината. Това е особено опасно за възрастните заради кръвното им налягане. Нямаше болница, на 10 км беше най-близкото населено място“, разказва друга – Елена.

Представителят на Агенцията за бежанците Кирил Атанасов се въздържа от конкретен отговор къде ще бъдат настанени хората.

Днес обаче имаше сълзи на благодарност.

Много ви благодаря, че ни приехте. Ние сме от Чернигов. Деца, тук сме от почти два месеца. Благодаря ви много – нахраниха ни, напоиха ни, имахме подслон“, казва през сълзи Лена.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари