7 юни 2022

Aleks

Русия и Турция със съгласие за деблокиране на Черно море


Русия и Турция със съгласие за деблокиране на Черно море

Агенция Блумбърг цитира свои източници, според които Русия и Турция са постигнали съгласие за деблокиране на доставките на украински селскостопански продукти през Черно море, обаче Украйна все още не се е съгласила с условията на сделката.

Заради войната в Украйна, храните и основно зърното не успяват да достигнат до световните пазари. Това създава опасност от глад за няколко региона, които зависят от тях.

Турският президент Реджеп Ердоган е предложил да помогне за разминирането на морския бряг край Одеса и да ескортира украински кораби, превозващи зърно. Въпреки това, Украйна се опасява, че без защита тя може да бъде уязвима и Русия да нападне.

Очаква се руският външен министър Сергей Лавров да обсъди план за деблокиране на украинските пристанища по време на разговорите в Анкара с Ердоган в сряда.

По-рано руският президент Владимир Путин говори за нуждата да се разчистят морските пътища в Черно море, за да може украинското зърно да достигне до света. Той даде дума, че няма да използва ситуацията, за да нападне.

Но Украйна не участва пряко в преговорите. Има информация, че Русия настоява да ѝ бъде разрешено да инспектира търговските кораби за оръжия – условие, с което Украйна не се е съгласила.

Предложението на Путин за деблокиране на Черно море беше коментирано в понеделник от украинския външен министър Дмитрий Кулеба в Twitter: “Путин заяви, че няма да използва търговските пътища, за да атакува Одеса. Същият този Путин каза на германския канцлер Шолц и на френския президент Макрон, че няма да нападне Украйна – дни преди да започне пълномащабна инвазия в нашата страна. Не можем да вярваме на Путин, думите му не означават нищо.”

, ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари