26 юли 2022

Aleks

Съвместният координационен център за доставки на зърно работи


Съвместният координационен център за доставки на зърно работи

Съвместният координационен център (СКЦ) в Истанбул е започнал работа. От там ще се извършват инспекции на корабите, превозващи зърно за износ от Украйна.

Координационният център ще извършва също инспекции на входовете и изходите на пристанищата и ще гарантира сигурността на маршрутите.

На 22-ри юли Киев и Москва подписаха споразумение в Истанбул за възобновяване на доставките на украинско зърно от украинските черноморски пристанища. Това стана с посредничеството на Турция и ООН, за да се избегне продоволствената криза.

“Основната задача на руските специалисти в СКЦ ще бъде оперативното разрешаване на всички необходими въпроси за достигане на инициативата до етап на практическа реализация“, посочва руското Министерство на отбраната.

Споразумението между Киев и Москва е първият значим дипломатически пробив в конфликта. И двете страни заявиха, че ще опитат да го реализират.

Според Кремъл е много рано да се каже дали споразумението ще бъде успешно. От Москва призовават ООН да осигури премахване на ограниченията върху руския износ на торове и зърно като част от сделката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *