София с автоматични дефибрилатори на обществени места


София с автоматични дефибрилатори на обществени места

Четири автоматични външни дефибрилатора вече работят на ключови станции в метрото.

Внезапно спиране на сърцето може да се случи на всеки, навсякъде и по всяко време и единственият шанс за жертвата да оцелее до пристигането на линейката е да получи сърдечен масаж и изкуствено дишане и да използва автоматичен външен дефибрилатор най-късно в рамките на три до пет минути.

В началото на пролетта по инициатива на Столичния общински съвет в столичния подлез бяха монтирани 4 АЕД на ключови станции на метрото. Столичани се радват на новата придобивка, тъй като това модернизира София още повече.

Поставянето на 4 АЕД на обществени места не е самоцел и няма да бъде единичен случай и не слага край на работата по създаване и въвеждане на ефективна АДП на територията на Столична община. През последните няколко години бяха мобилизирани усилията на институции, организации, общественици и специалисти, благодарение на което още преди началото на 2022г .вече има няколко AED с публичен достъп и няколкостотин в административни и офис сгради на частни компании. Няколко хиляди души вече са обучени по различни проекти с международно признат сертификат, включително служители в общински структури и предприятия. Няколко мащабни промоционални кампании бяха реализирани за 16 октомври – Световния ден на рестартирането на сърцето.

Междувременно през пролетта се проведе конференция с участието на представители на столичните общински структури, ЦСМП, БЧК, Столична дирекция ПБЗН, СДВР, РЦ 112, реномирани медицински специалисти и журналисти, които се обединиха около идеята и необходимостта от въвеждане на АДП в град София.

Създадена е Пътна карта за изпълнение на програма за ранна дефибрилация на територията на Столична община, която предлага интегриране на конкретни стъпки за действие в определени области във „Визия за София: Дългосрочна стратегия за развитие на София и крайградските райони до 2050 г. “. Повече от 60 служители на Столична община и областните администрации преминаха обучение и се включиха в каузата за популяризиране в обществото на значението на ADP за спасяването на живота на пострадалите от сърдечен арест.

Популяризирането сред гражданите е от решаващо значение за успеха на АДП и с цел привличане и фокусиране на общественото внимание върху проблема е създадено атрактивно видео, което ще бъде предоставено за излъчване във всички информационни канали на Общината и нейните структури, служби и предприятия.

Всичко това се случи по един от проектите на Фондация „Първи три минути“ с финансовата подкрепа на Столична община по програма „Европа 2021“. Предстоят и още много дейности по различни проекти и инициативи в тази посока, за да се развива София като проспериращ, атрактивен и безопасен европейски град от „новото поколение “.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *