Според СЗО маймунската шарка не представлява повод за тревога


Според СЗО маймунската шарка не представлява повод за тревога

За да се избегне излишният стрес, Световната здравна организация препоръчва вземането на различни мерки срещу маймунската шарка, като не смята, че болестта е повод за тревога.

Превантивно е добре държавите  да регистрират заразените и съответно да изолират засегнатите от шарката. Експертите от СЗО предполагат, че голямата част от случаите няма да бъдат сериозни и ще протекат значително леко. Бременните жени, децата или хората с по-тежки или специфични заболявания, трябват да подходят с особено внимание, защото пеи тях има известен риск за по-тежко протичане.

Не е налична специална ваксина срещу маймунска шарка на този етап, но според експертите от СЗО, настоящите ваксинис срещу едра шарка са ефективни около 85 процента срещу този вид заболяване.

Организацията призовава хората да запазят спокойствие и обясни, че се очаква нарастване на броя заразени с маймунска шарка В момента са установени инфекции в над 20 страни. Изследва се обстойно развитието и ситуацията с разпространението на болестта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *