1 юни 2022

Aleks

Талибаните продължават да подлагат журналистите на тормоз


Талибаните продължават да подлагат журналистите на тормоз

Днес ООН заяви, че талибаните продължават да подлагат журналистите на насилие, предаде ДПА.

Дипломатическата мисия на Организацията на обединените нации в Афганистан (УНАМА) за пореден път призова режима на ислямисткото движение да освободи всички задържани медийни служители и да прекрати произволните задържания, тормоза и заплахите срещу тях.

Във вторник Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ), американска неправителствена организация, съобщи, че четирима служители на медии са били бити и задържани в провинциите Кабул, Херат и Пактия.

“Увеличението в последно време на произволните задържания на сътрудници на медии и журналисти е признак за тревожно влошаване на свободата на печата и достъпа на афганистанския народ до точна и навременна информация”, заяви координаторът на програмата за Азия на КЗЖ Стивън Бътлър.

Откакто се върнаха на власт, талибаните подложиха медиите на засилени ограничения и тормоз. Например жените, които водят по телевизията задължително трябва да си покриват лицето. Въведена е също забрана за излъчване на сапунени сериали.

След пълното изтегляне на международните сили, миналата година талибаните се върнаха на власт. Стотици афганистански журналисти избягаха в други страни или напуснаха професията поради ужасните условия, които има в родината им.

,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари