18 мар. 2024

Aleks

Знаете ли коя е най- посещаваната катедрала във Франция?


notre dame cathedral

Парижката Богородица или просто Нотр Дам е прочута католическа катедрала, известна със своята зашеметяваща френска готическа архитектура. Тя заема специално място в сърцата както на парижани, така и на посетителите на града, защото е посветена на Дева Мария. Построена между 12-ти и 14-ти век, Нотр Дам дьо Пари е свидетел на безброй исторически събития, войни и революции. Наистина си заслужава да я посетите, ако сте в Париж. Спиращите дъха витражи на катедралата, сложните каменни резби и извисяващите се кули, които достигат височина над 100 метра, пленяват милиони хора по целия свят. В катедралата Нотр Дам дьо Пари се съхраняват и множество значими религиозни и исторически артефакти, като Короната от тръни, за която се смята, че е била носена от Исус Христос по време на неговото разпъване.

През април 2019 г. катастрофален пожар погълна Нотр Дам, причинявайки големи щети на сградата. Покривът и емблематичния шпил бяха унищожени. Бедствието остави света в шок и траур, вдъхновявайки изблик на подкрепа и дарения за възстановяването и. Въпреки трудностите, с които се сблъсква, Нотр Дам продължава да символизира духа на Париж. Великолепието и трайното присъствие на катедралата вдъхват благоговение и страхопочитание на всеки, който я погледне.

Няма обиколна на катедралата безплатно онлайн , но има разширената изложба, която се намира пред самата нея. Тя е дигитализирана и с помощта на малък таблет в ръка, всеки посетител ще се потопи в истинската атмосфера на катедралата.

Няколко факта за Нотр Дам

Обявен за обект на световното наследство на ЮНЕСКО заедно с парижките брегове на Сена, той е един от най-обичаните паметници в света, посещаван от повече от 12 милиона души всяка година, преди пожара.

Коя година е построена катедралата Нотр Дам?

Строежът започва през 1163 г. на Ил дьо ла Сите, по време на управлението на крал Луи VII, и катедралата е до голяма степен завършена до 1345 г. Въпреки, че през следващите векове са направени много модификации и допълнения. Това е една от най-старите и известни катедрали в света.

Отворена ли е катедралата?

Все още не. Нотр Дам дьо Пари е планирано да отвори отново за обществеността на 8-ми декември 2024 г. Катедралата все още е в процес на реставрация и реконструкция от пожара. В момента не са възможни вътрешни посещения.

Къде се намира Нотр Дам?

Катедралата Нотр Дам е средновековна католическа катедрала, разположена в източния край на Ил дьо ла Сите в Париж (малък остров в река Сена). Според историците Нотр Дам дьо Пари е построен върху руините на по-ранни религиозни обекти. Римски храм, посветен на Юпитер, и раннохристиянска романска базилика.

Катедралата Нотр Дам несъмнено е един от най-известните и емблематични примери за готическа архитектура. Нейният облик става все по- популярен , тя не е най-старата катедрала в света. Независимо от това нейното архитектурно и историческо значение не намалява. Тя е една от най- ценните и емблематични сгради в света и именно заради това, света беше шокиран да гледа как гори, през 2019 година.

Тя е шедьовър на архитектурното великолепие. Разположена в сърцето на Париж, служи като блестящ пример за архитектурен гений и артистичен дух на своята епоха. Комбинирайки елементи както от готически, така и от романски стил, катедралата пленява посетители от цял свят, привличайки ги със своя спиращ дъха дизайн и историческо минало.

Колко време се стои такава сграда?

Построена в продължение на два века, от 12-ти до 14-ти с модификации, направени през 18-ти век и основен реставрационен проект през 19-ти век. Катедралата Нотр Дам представлява прогресията от романска към готическа архитектура. Внушителната му фасада е украсена с набор от сложни скулптури, всяка от които разказва историята на различни библейски личности и събития. Тя демонстрира таланта на занаятчиите, участващи в нейното създаване.

Входът е ограден от три богато украсени портала. Порталът на Богородица, Порталът на Страшния съд и Порталът на Света Ан. Всеки от които носи свой собствен разказ и символика.

Сред най-забележителните архитектурни характеристики на Нотр Дам са летящите контрафорси. Новаторска иновация от готическия период, която позволява изграждането на по-високи и по-тънки сгради. Тези външни подпори грациозно се простират от стените до земята, разпределяйки тежестта на колосалната конструкция и позволявайки инсталирането на обширни витражи. Вдъхващите страхопочитание, розовите прозорци са смятани за един от най-добрите примери за майсторство, на готически витражи. Те печелят най- лесно вниманието на посетителите и разнообразяват интериора на катедралата, с хипнотизираща гама от цветове и светлина.

Интериор

Интериорът на Нотр Дам е също толкова величествен. Той включващ грандиозен кораб, сложни ребрени сводове и извисяващи се колони, които създават усещане за издигнато пространство и височина. Хорът и високият олтар, разположени в основата на катедралата, са украсени със сложни дърворезби и художествени шедьоври, приканващи посетителите да се задържат и да размишляват.

През вековете катедралата Нотр Дам е издържала изпитанията на времето, конфликтите и опустошителния пожар през 2019 г. Който предизвика вълна от съчувствие и пусна безплатни уроци по съпричастност към всички хора по света. Упоритостта и продължаващите усилия за реставрация, говорят за непоклатимия дух на френския народ и тяхната отдаденост, да опазят тази безценна култура. Като свидетелство за човешката креативност и духовен копнеж, изключителната архитектура на Нотр Дам дьо Пари ще продължи да очарова и вдъхновява идните поколения. За радост на всички.

 

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари