21 сеп. 2022

Иван Стоянов

Путин обяви частична военна мобилизация в Русия


Путин обяви частична военна мобилизация в Русия

Руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация в Русия. В обръщението си към сънародниците си руският президент каза, че основната цел на украинската спецоперация не се е променила – освобождаването на цялата територия на Донбас. Президентът нареди на Министерството на отбраната да определи статута на доброволците в страната, който трябва да бъде същият като на редовите офицери.

Частична мобилизация означава мобилизиране само на руснаци в резерв. От днес започва мобилизацията. Путин казва, че защитава руска територия, а Западът иска да унищожи страната. Основната тема на изявлението беше провеждането на референдуми за присъединяване към Руската федерация в ДНР, ЛНР, Запорожие и Херсонска област. Гласуването ще се проведе от 23 до 27 септември.

“Киев отговори положително на предложението на Русия след началото на специалните операции, включително преговорите в Истанбул, но Западът, не харесвайки мира, директно нареди на Украйна да наруши споразумението”, каза Путин. Русия не може да предаде близките си и не може да не отговори на желанието им сами да определят съдбата си. Той каза, че Западът е показал, че целта му е да унищожи Русия и се опитва да превърне украинския народ в пушечно месо.

Той се обърна към държавния министър и министъра на отбраната Сергей Шойгу. Речта на Путин се очаква вчера. Но в полунощ Forbes Telegram, позовавайки се на източници в президентския дворец, каза, че речта на президента ще се състои, “когато Далечният изток се събуди”. Долната камара на държавния парламент на Русия прие закон, който включва понятията “мобилизация”, “военно положение”, “военно време” в руския наказателен кодекс, както и наказания за дезертьори и доброволно предаване в плен.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари