Русия атакува Украйна с ракети от Северна Корея


Русия атакува Украйна с ракети от Северна Корея

Според Белия Дом, Русия използва ракети с малък обсег с произход Северна Корея в атаките си срещу Украйна. Това са данни от наскоро декласифицирана информация.

Джон Кърби, говорителят по въпросите на националната сигурност на САЩ каза на журналисти, че ще отнесе въпроса към Съвета за сигурност на ООН.

Той нарече трансфера на боеприпаси от Северна Корея към Русия „значителна и притеснителна ескалация“ и каза, че САЩ ще наложат допълнителни санкции срещу всички, които подпомагат подобни сделки.

От Москва и Пхенян отричат да има такива сделки, въпреки договорката им от миналата година да задълбочат военните си контакти.

Използването на тези ракети предизвика реакции и от страна на Великобритания и Южна Корея, която още през ноември твърдеше, че е възможно да има сделки за доставка на различни боеприпаси между двете страни.

Според Кърби, руските сили са изстреляли поне една севернокорейска ракета в края на декември, а в последващите атаки, са използвани множество такива ракети. В навечерието на Нова година , Русия осъществени една от най-големите си атаки над Украйна.

В изявленията на Кърби не се казва какъв вид са ракетите, но те са с обхват 900 км. Това са нови ракети, които Северна Корея тества от 2019 г. и  според експерти, те за първи път се използват в реални бойни действия.

Експерти и изследователи на севернокорейската армия по света също разпознават останките от ракетите като част от разработките на Северна Корея.

САЩ очакват и Русия и Северна Корея да използват наученото за представянето на това оръжие и да продължат да си сътрудничат за доставки на боеприпаси.

Кърби каза още, че Иран засега не доставя балистични ракети на Русия, но тя има намерение да закупи установки от Иран.

Москва разчита на Иран за доставки на дронове и други оръжия, които използва срещу Украйна.

Източник:  Reuters

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари