Украйна с нови атаки срещу Русия


Украйна с нови атаки срещу Русия

Руската противовъздушна отбрана е свалила десетки украински дронове над окупирания Крим и южните части на страната, казват официални лица. Това е част от новата стратегия на Киев – да премести войната отвъд границите на Украйна и към окупирания полуостров.

Два поредни дни звучат сирени в Севастопол, най-големият град в Крим, а трафикът по моста, който свързва полуострова с континента и е ключов за доставките, е спрян.

Руският министър на отбраната каза, че са прихванати 36 дрона над Крим, както и украинска ракета за поразяване на кораби над северозападната част на Черно море

Трима души са ранени в четвъртък поради украинските удари с ракети и дронове над граничния град Белгород и околностите, казва губернатора на Белгород, Вячеслав Гладков.

При предишната украинска атака в навечерието на Нова година, там са убити 25 души.

Президентът на Украйна, Владимир Зеленски, обеща още удари по цели в Крим както и на руска територия в пограничните райони. Целта е да се разклати доверието в Путин, който ще се явява на избори за шести пореден мандат на 17 март.

Според говорител на украинските сили, атаката над военни обекти в Крим в четвъртък е засегнала командния център на противовъздушната отбрана на полуострова.

Според Зеленски, Украйна е разработила оръжие обхват 700 км., а Киев планира да произведе 1 милион дронове, които се превърнаха в ключов елемент във войната.

Според официални лица, през 2024 г,. Украйна ще произведе повече от 10 хиляди дрона с обхват стотици километри, както и над 1000 дрона с по-голям обхват, които ще могат да поразяват цели далеч отвъд границата с Русия.

Източник: Reuters

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари