Вижте последните събития от войната в Украйна


Украйна

Ето най-важните събития, свързани с войната в Украйна през последните 24 часа:

Руските сили продължават настъплението срещу Северодонецк и Лисичанск в района на Луганск

Украинската армия загуби контрол над стратегически важния град Лиман в Донецка област. Според областния управител руските сили вече контролират 95 процента от Луганска област.

Областният управител Сергей Хайдай призна, че украинските войски може да се наложи да се изтеглят от последните места за съпротива, за да избегнат залавянето.

В резултат на боевете е пострадал автомобил с хуманитарна помощ за града. Според ръководителя на военната администрация в Северодонецк Александър Стрюк две трети от града вече е под обсада, но защитниците му продължават да оказват съпротива.

Руска ударна група е навлязла във външен квартал. Около 90 процента от сградите в Северодонецк са повредени и 60 процента са разрушени. Проруските сепаратисти казват, че градът е напълно обкръжен.

Украинската полиция е евакуирала 31 души от Лисичанск, включително 13 деца. В резултат на боевете е пострадал автомобил с хуманитарна помощ за града. През последното денонощие при обстрела са пострадали над 40 жилища в Луганска област.

Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщи, че руските части са понесли загуби и са се оттеглили в боевете на границата между Донецка и Запорожка области. Руските сили мобилизират бригади със специализирана техника за възстановяване на железопътните линии от Русия до Харковска област и южно от Изюм, които са важни за снабдяването на руската офанзива.

Цялата Херсонска област в Украйна е затворена, границите й със съседните области, контролирани от властите в Киев са блокирани. Мярката е наложена от съображения за сигурност, предаде РИА Новости.

Агенцията се позовава на заместник-началника на Гражданско-военната администрация Кирил Стремусов. Възможни са пътувания до полуостров Крим или през южната част на Запорожка област.

В Херсон, който е под контрола на руската армия, е въведено военно-гражданско управление. В района се излъчват руски телевизионни канали и радиостанции, възстановяват се комуникациите и търговските връзки с Кримския полуостров.

В същото време във видеообръщение президентът Владимир Зеленски изрази убеждението си, че Донбас ще остане украински:

„ Ако окупаторите смятат, че Лиман или Северодонецк ще бъдат техни, те се лъжат – Донбас ще бъде украински, защото това сме ние, това е нашата същност и дори Русия да донесе разрушения или страдания навсякъде, ние ще възстановим всеки град и всяко населено място“.

Украинската православна църква скъса връзките си с Русия

Украинската православна църква (УПЦ) взе решение за своята пълна независимост и автономия. Московският клон на Украинската православна църква заяви, че прекъсва връзките си с Русия заради нейната инвазия в Украйна, обявявайки ” пълна независимост ” в исторически ход срещу духовните власти на Русия .

„ Не сме съгласни с позицията на Московския патриарх Кирил относно войната “, се казва в изявление на църквата след провеждането на митинг срещу „ агресията “ на Русия и обявяването на „ пълна независимост и автономия на Украинската православна църква”.

Съветът заяви, че отношенията му с ръководството на Москва са били “сложни или липсвали” след обявяването на военно положение в Украйна. Те също така призоваха Украйна и Русия да “продължат процеса на преговори” и да намерят начин да “спрат кръвопролитието“.

Масов гроб на украински военни в Мариупол

Масов гроб с телата на украински военнослужещи е открит в паркова зона в Мариупол, близо до бившия стадион “Металург”. Военнослужещите загинаха през февруари и март тази година, когато тази част на града беше под контрола на украинските войски, каза Дмитрий Калашников, ръководител на Републиканското бюро по съдебна медицина към Министерството на здравеопазването на ДНР.

Според него вече са открити 14 тела, 10 са обработени, а по външни признаци може да има общо до 40 тела на украински войници.

МНС призова Русия да сътрудничи в разследването на Украйна

Русия трябва да си сътрудничи с Международния наказателен съд при разследването на предполагаеми военни престъпления, извършени по време на инвазията на Москва в Украйна , каза прокурорът на трибунала пред АФП.

Поканата е налице. Моята врата е отворена и аз също ще продължа да чукам на вратата на Руската федерация “, каза прокурорът на МНС Карим Хан в интервю за съда в Хага. „ Ако има обвинения, с които Руската федерация разполага, ако тя разполага с информация, ако провежда свои собствени разследвания или наказателни преследвания, или ако има информация, която е от значение, споделете я с нас.

S&P понижи кредитния рейтинг на Украйна

Рейтинговата агенция S&P Global Ratings понижи кредитния рейтинг на Украйна и заяви, че перспективата е отрицателна поради продължаващите ефекти от руската инвазия.

Агенцията понижи дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на Украйна в чуждестранна валута от “B-/B” на “CCC +/C” поради ” очаквания за дълъг период на макроикономическа нестабилност в страната “.

Още тежки оръжия от САЩ към Украйна

Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза днес след телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антони Блинкен, че в Украйна пристигат още тежки въоръжения.

„ Тежките оръжия са на върха на дневния ред на Киев и предстоят още доставки “, написа Кулеба в Twitter.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари