ЕС отхвърли руските избори в окупираните украински територии


ЕС отхвърли руските избори в окупираните украински територии

Русия провежда над 83 избора в окупираните украински територии, като резултатите се очаква да са в полза на верни на Москва кандидати, а ЕС категорично отхвърли изборите, проведени в окупирания Крим и каза, че те нарушават международния закон и Хартата на ООН за независимостта на Украйна.

„ЕС не признава т.нар. „избори“ или техните резултати в Крим.“ казва агенцията по външна политика на ЕС.“ Те са незначителни и невалидни, така че могат да произведат законови ефекти. Повече от десетилетие след руската инвазия и опит за незаконна анексация на Крим, ЕС потвърждава позицията си: Крим е Украйна.“ се казва ви изявление.

Над 83 избора се проведоха в Русия, включително в Москва и в Курск, части от който са окупирани от Украйна.

Изборите са за губернатори, регионални парламенти и общински постове.

Очаква се изборите масово да бъдат спечелени от подкрепяни от Кремъл кандидати, а според международни медии, множество опозиционни кандидати са блокирани от участие като не са допуснати да подадат молби за кандидатстване.

Резултатите се очаква да станат ясни до края на месеца.

Междувременно, поради предстоящите избори на много места в света, комисарят по човешки права на ООН, Фолкер Тюрк призова гражданите внимателно да преглеждат платформите на кандидатите, за които гласуват, за да сигурни, че техните избраници ще защитават човешките им права, както и да не допускат да бъдат манипулирани с „илюзорни решения, които отричат реалността.“

Източник:Euronews

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *