10 сеп. 2024

Теодора Илиева

Германия въвежда проверки по всички сухопътни граници


Германия въвежда проверки по всички сухопътни граници

Вътрешният министър на Германия, Нанси Фезер обяви, че започват допълнителни проверки по всички сухопътни граници на страната, с цел да се преустанови нерегулярната миграция. На някои граници вече има такава мярка, а сега ще се включат и останалите.

„Искаме да намалим нередовната миграция. За да го направим, предприемаме по-нататъшни стъпки, които отиват по-далече от вече предприетите мерки.“ казва Фезер.

„Докато не достигнем силна защита за външните граници на ЕС с новата система на Европа за търсене на убежище, имаме нужда от подсилен контрол на нашите национални граници. Този контрол ще ни позволи и ефективно връщане.“ Европейската комисия и засегнатите от тази мярка страни са били уведомени, казва още Фезер.

Временни проверки ще има по всичките наземни граници на Германия, като сега се включват границите с Франция, Люксембург, Нидерландия, Белгия и Дания за период от 6 месеца. През миналата година Германия въведе по-стриктен контрол на границите с Австрия, Полша, Чехия и Швейцария, като тази мярка изтича в края на настоящата година и Германия потвърди, че ще бъде удължена.

Шенгенското пространство на Европа предполага свободно пътуване между страни-членки, но страните също имат право да въвеждат проверки по границите, ако смятат, че има заплаха за обществената сигурност.

Фезер казва, че се работи и по регламент, който ще разреши на властите да връщат повече мигранти директно на границата. Според нея, 30 хиляди души са върнати, откакто Германия въвежда по-стриктен контрол по границите, а този брой ще нарасне когато се включат и останалите граници.

Решението предизвика противоречиви реакции, като вътрешният министър на Австрия каза, че няма да приема мигранти, които Германия иска да върне.

През последната година в Германия има увеличение на бежанците, а управляващата коалиция на канцлера Шолц е под натиск да предприеме по-сериозни мерки, за да ограничи потока мигранти. Смъртоносните атаки с нож от последните седмици, за които Ислямска държава пое отговорност също допринасят за промяната в политиката на страната.

 

Източник: Euronews

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *