11 сеп. 2024

Теодора Илиева

Най-важното от дебата Тръмп-Харис


Най-важното от дебата Тръмп-Харис

Кандидат-президентите на САЩ, Доналд Тръмп и Камала Харис се изправиха един срещу друг в първия си, а вероятно и последен дебат.

Вицепрезидентът Камала Харис  направи своеобразно откриване, като прекоси сцената и отиде при Тръмп, за да се запознае с него лично.

„Камал Харис.“ каза тя. “Нека направим един добър дебат.“

„Радвам се да те видя. Забавлявай се.“ отговори Тръмп.

Дебатът продължава 90 минути, като Харис напълно контролира тона в по-голямата част от времето, провокирайки Тръмп по темите за икономическата политика, неговият отказ да признае загубата си през 2020 г. и дори представянето му по време на срещи с избиратели.

Тръмп изглежда се поддава, защото с времето изглежда по-изнервен, но не губи контрол и успява да предаде посланието си.

В първия си отговор, Харис коментира митата, които Тръмп иска, казвайки, че те ще доведат до увеличение на данъците на средната класа и скоро обвинява Тръмп, че ръководи най-ужасната атака над американската демокрация от Гражданската война насам, имайки предвид 6 януари 2021 г. и щурмът над Капитолия. Харис също обвинява бившия президент, че се опитва да казва на жените какво да правят се телата си и му се подиграва, че величае диктатори, които „биха ти изяли обяда“.

„Ти всъщност загуби изборите.“ казва Харис във връзка с 2020 г. „Доналд Тръмп беше уволнен от 81 милиона души.“

Тя успява да влезе под кожата на опонента неколкократно, напомняйки, че хората по неговите предизборни срещи редовно си тръгват преди края. Тръмп отговаря на това, казвайки, че на неговите срещи идват повече хора, отколкото на нейните.

Харис редовно адресира отговорите си към обществото.

„Няма да го чуете да говори за вашите нужди, за вашите мечти, нужди или желания.“ Казва тя. „Вярвам, че заслужавате президент, който ви поставя като приоритет.“

Тръмп често минава в защита, но успява да предаде основното си послание: инфлацията и имиграцията вредят на американците. Той казва и че Харис е всъщност Байдън.

„Най-лошата инфлация, която някога сме имали. Ужасна икономика, защото инфлацията я направи толкова лоша. И тя не може да се измъкне от това.“ Казва Тръмп.

„Очевидно е, че не съм Джо Байдън, но със сигурност не съм и Доналд Тръмп.“ казва Харис. „И това, което предлагам е ново поколение лидерство за страната ни.“

Тръмп обвинява Харис, че отстъпва от някои от позициите, които защитава като кандидат за президентска номинация през 2020 г. и поема по-умерен подход в настоящата кампания.

Преди месец Тръмп обвини Харис че внезапно е „станала черна“, и сега се опита да омаловажи това изказване като каза: „Не ме интересува каква е, правите голям въпрос от нещо, което изобщо не ме вълнува.“

Харис напомни за списъка от официални случаи, в които Тръмп изрязва расистки позиции: той има извънсъдебно споразумение за дискриминация срещу чернокожи наематели от 70-те, реклама, в която се призовава за екзекуция на черни и латино тийнейджъри, които са арестувани неправомерно през 80-те, както и отправя фалшиви обвинения срещу бившия президент Барак Обама, че не е роден в САЩ, което е условие, за да заеме поста.

„Мисля, че американците искат нещо по-добро от това.“ казва Харис. Тръмп пък я обвини, че се връща толкова назад, защото сега няма какво да се каже за него.

Харис защити и правото на аборт, което е сред най-сериозните въпроси за демократите, след като Върховния съд отмени конституционното право на аборт и остави щатите да решават сами.

„Правителството и Доналд Тръмп със сигурност не трябва да казват на една жена какво да прави с тялото си.“ казва Харис

Тръмп се защити, като каза, че много американци искат този въпрос да се решава на щатско ниво, а не на федерално и повтори твърденията си, че демократите искат аборт дори когато бебето се роди, а модераторите се намесиха, посочвайки, че изрича неистини.

Според американската изборна система, вотът ще бъде решен от малка група гласоподаватели в няколко щата. Имайки предвид това, Харис отправя послание към широк политически спектър, включително и републиканци, като напомни, че много от тях подкрепят нейната кампания.

Тръмп не се постара да отправи послание до по-широк спектър от избиратели, като игнорира призивите си за единство, които бяха водещи през летните му срещи с избиратели и особено след опита за атентат срещу него.

Демократите имаха надежда, че Тръмп ще загуби контрол, изправяйки се срещу Харис, но това не се случи, макар да имаше моменти, в които изглеждаше така.

Той отново цитира опроверганите от властите слухове, според които имигранти от Хаити ядат домашни любимци и настоя, че администрацията на Байдън и Харис приема в страната опасни хора.

Във връзка с криминалните и граждански дела срещу него, Тръмп просто се ядоса и обвини Харис и Байдън, че нарочно водят тези дела, за да го злепоставят.

За щурма на Капитолия от 2020 г. Тръмп обвини Нанси Пелоси, тогавашния говорител на Камарата на представителите и кметът на Вашингтон и отрече, че е загубил изборите тогава.

Нямаше коментари относно пола на Харис, която, ако бъде избрана, ще бъде първата жена президент на САЩ. Минути след края на дебата, Тейлър Суифт пише в пост, че ще гласува за Харис,  нарича я „надарен лидер“ и призовава милионите си фенове да направят проучване и да вземат решение, както тя е направила.

Източник: AP News

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *